Adidas-Salomon AG, al doilea producator mondial de articole sportive, a anunat ca va achizitiona compania americana Reebok pentru 3,1 miliarde de euro (3,8 miliarde dolari), conform unei informatii difuzate de Bloomberg.

Intentia companiei germane Adidas este cistigarea unei cote mai mari din piata nord-americana, unde principalul actor este Nike.

Adidas ofera 59 de dolari pentru fiecare actiune a companiei Reebok, inregistrata in Massachusetts. Tranzactia este cea mai mare in istoria Adidas de la cumpararea firmei Salomon, in 1998.

Primele zvonuri despre tranzactie au aparut in urma cu citeva saptamini in ziarele New York Times si Financial Times.

In urma cumpararii Reebok, Adidas va detine 28% din piata mondiala a pantofilor de sport, estimata la 11,5 miliarde de dolari anual. Rivala Nike detine 31% din aceasta piata. Achizitia va fi definitivata in prima jumatate a anului 2006.

Herbert Hainer, CEO al Adidas, a anuntat ca gigantul german ca prelua si divizia de articole de imbracaminte a Reebok, care include si un contract de furnizare a echipamentului pentru Liga Nationala de Fotbal American si Liga Nationala de Baschet.

In ultimii doi ani, vinzarile Adidas in America de Nord au scazut cu 13 procente.

Conform analistilor americani, tranzactia va intari pozitia Adidas in negocierile cu retailerii nord-americani precum Foot Locker. Mai mult, Adidas va cistiga competitia cu Puma, rivala sa din Germania.

Conform statisticilor, Adidas a avut anul trecut o cota de 8,9 procente din piata americana de incaltaminte sportiva, o piata estimata la 8,9 miliarde dolari. Reebok a avut o cota de 12 procente, iar Nike – 36% din aceeasi piata.

Conform estimarilor, Adidas-Reebok va avea vinzari de 11,7 miliarde de dolari, iar Nike – 13,7 miliarde dolari.

Adidas a anuntat miercuri ca profitul din acest an al companiei a crescut fata de acceasi perioada a anului trecut.

Cumpararea de catre Adidas ar putea rezolva problema succesiunii la virful Reebok, de vreme ce Paul Fireman, fondatorul Reebok si CEO al companiei, anuntase ca doreste sa se retraga.

Fireman preluase functia de CEO anul trecut, dupa ce presedintele companiei, Jay Margolis, demisionase din functie.