O camera dubla la hotelul Amfiteatru cu mic dejun si vedere la mare costa 1.700.000 lei in plin sezon. Destul de ieftin, nu-i asa, fata de Mamaia? De fapt, e chiar scump, pentru ceea ce se ofera turistului. Hotelul – ca si celelalte doua – a fost declasificat anul trecut la doua stele, iar cand intri in hol te invadeaza un miros de covoare vechi si umede.

Mobilierul din camere se decojeste vazand cu ochii, iar in baie aproape ca ti-e frica sa intri. Numarul turistilor straini a scazut dramatic dupa declasificarea complexului, iar romanii care se cazeaza aici fie nu-si permit un hotel renovat, fie sunt nostalgici, care acum cativa ani nu aveau acces in complex.

Cifra de afaceri a scazut in 2005 fata de anul trecut, de la 1,6 milioane euro la 1,4 milioane euro, iar gradul de ocupare este mai mic decat anul trecut cu 8%, coborand la 40%. Complexul are datorii de aproape 600.000 de euro, investitii nu s-au mai facut nu se stie de cand, iar plaja aferenta s-a redus cu cativa metri din cauza eroziunii marii.

Cele trei hoteluri au nevoie urgent de cinci milioane euro, iar pe termen lung, renovarea lor costa 15-20 milioane euro.

In starea actuala s-a ajuns pentru ca, in loc sa fie privatizat in 2002, complexul a fost transferat la Regia Protocolului de Stat, in asteptarea unui investitor. Care, spun surse din industrie, urma sa fie ex-premierul Adrian Nastase, dupa ce va fi castigat alegerile din 2005.

Chiar daca roata s-a intors, Alianta are planuri similare cu complexul: il pastreaza pentru apropiati ai Partidului Liberal. Cititi in pagina 20 cine sunt favoritii in cursa pentru cele trei hoteluri.

Va suna cunoscut? Grupul Perla-Majestic face parte din holdingul Spring Time, controlat de omul de afaceri Mohammad Murad, care mai detine pe litoral hotelurile Perla si Majestic din Mamaia, Majestic din Olimp si Majestic din Jupiter, precum si complexul de apartamente Coral Beach.

Cat despre European Drinks, este firma fratilor Ioan si Viorel Micula, care detin la mare 12 unitati de cazare, dintre care doua in Mamaia si restul in Neptun. Achizitionate la marea privatizare din 2002, hotelurile grupului European Drinks sunt administrate prin firma Turist Center si s-au remarcat prin aceea ca proprietarul nu a investit absolut nici un leu in renovarea lor.

Cat de apropiati sunt fratii Micula de PNL ne dam seama dupa faptul ca unul din verii lor, Catalin Micula, este deputat liberal.

Complexul din Olimp a fost transferat in 2002, pe timpul guvernarii PSD, cu o saptamana inainte de privatizare, la Regia Autonoma Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), care, teoretic, urma sa-l privatizeze chiar in acel an. Nu numai ca nu s-a intamplat asa, dar nici dupa trei ani RAAPPS nu a reusit sa faca acest lucru.

Asta pentru ca, spun surse din piata, minunatul complex era pastrat pentru distinsul ex-premier Adrian Nastase, care ar fi urmat sa-l cumpere dupa alegerile de anul trecut. Insa roata s-a intors si a venit Alianta PNL- PD la putere.

Asa ca, la conducerea RAAPPS a fost numit Cristian Vlaicu, membru PNL - care nu a putut fi contactat - iar la conducerea complexului Amfiteatru-Belvedere-Panoramic, un membru PD din Constanta, Dionisie Culetu, nimeni altul decat varul prefectului liberal de Constanta, Danut Culetu.

Toate bune si frumoase, numai ca surse din industrie afirma ca, asa cum pe vremea guvernarii PSD Regia de Protocol pastra complexul pentru Adrian Nastase, in timpul guvernarii PNL-PD, Regia a pus deoparte complexul pentru apropiati ai partidului liberal.

Ca e vorba despre un joc politic o dovedeste si faptul ca numirea directorului complexului a fost facuta pe criterii politice, Dionisie Culetu neavand legatura cu turismul.

“Eu am fost numit in urma cu doua saptamani si acum facem un plan de privatizare”, spune Dionisie Culetu, care recunoaste ca intregul complex are nevoie urgent de renovare, insa afirma ca nu stie cine va fi viitorul proprietar.

Complexul are nevoie de 20 de milioane de euro

Si in timp ce RAAPPS, subordonata Secretariatului General al Guvernului, a pus la cale diverse strategii de privatizare dubioasa, complexul s-a degradat in ultimul hal. In camere miroase groaznic, mobilierul este decojit, iar in baie ti-e frica sa intri.

Cele trei hoteluri, care insumeaza peste 700 de camere, au fost declasificate de la trei la doua stele anul trecut si au nevoie urgent de cel putin cinci milioane de euro pentru renovare.

In 2004, complexul a avut o cifra de afaceri de 1,6 milioane euro si un grad de ocupare de numai 48%, iar pentru acest an este prevazuta o cifra de afaceri de 1,4 milioane euro. Gradul de ocupare este acum de doar 40%, adica jumatate fata de hotelurile din Mamaia. Iar strainii reprezinta doar 20% din turisti, pe cand in urma cu cativa ani reprezentau in jur de 80%.

Evident, situatia este mai rea decat anul trecut, iar la asta se adauga datorii de aproape 600 de mii de euro pe care complexul le are la stat si la banci. “In total, pentru modernizarea complexului este nevoie de 15-20 milioane euro”, apreciaza Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, care detine 39% din actiunile complexului.

“Noi am facut tot felul de propuneri catre RAAPPS, fie de majorare de capital, fie de divizare a complexului, insa ei nici macar nu ne baga in seama.

Noi nu dorim tot complexul, vrem sa luam un hotel si sa-l modernizam”, explica Mihai Fercala, care precizeaza ca nu a fost anuntat de vreo licitatie de privatizare, insa este vizibil deranjat de posibilitatea ca European Drinks sa cumpere cele 54% din actiuni detinute de RAAPPS.

Asta pentru ca SIF este “partener” cu grupul din Oradea la opt hoteluri din Neptun din cele 12 detinute de acesta. De fapt, neintelegerile dintre actionari sunt motivul pentru care cele opt unitati stau nerenovate. Cum nici unul din actionari nu renunta si nu-si vinde actiunile, cea mai buna solutie ar fi fost un schimb de actiuni, insa nici aici nu s-a ajuns la un consens.

Intre timp, din ce in ce mai putini turisti vin in Neptun si Olimp, iar cei care vin prefera unitatile renovate. “Gradul de ocupare la Olimp a fost de 25-30%, asta pentru ca acolo nu functioneaza, de fapt, decat complexul Amfiteatru si hotelul Majestic. Cereri pentru complex am avut foarte putine”, spune Lucia Morariu, proprietara agentiei Eximtur, locul doi pe tara ca vanzari pe litoral.

Cine va reusi sa puna mana pe cele trei hoteluri vom vedea abia dupa sfarsitul sezonului estival.

Turisti in statiunea OLIMP

Din cele 11 unitati de cazare din Olimp, functioneaza doar hotelul Majestic si complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic.

Din 2003 incoace, durata sejurului mediu scade pentru turistii straini si creste pentru turistii romani.

Cu alte cuvinte, daca atunci cand era clasificat la trei stele complexul era preferat numai de straini, acum doar romanii mai vin aici, pentru peisaj. Anul trecut, in Olimp si-au petrecut vacanta 22.146 de turisti, in timp ce Mamaia a fost preferata de 302.600 de turisti, iar Eforie Nord de 82.720.