Cea de a 58-a editie a Festivalului de la Locarno debuteaza miercuri, anunta AFP. 18 filme sunt inscrise in competitia internationala.

La marele premiu, Leopardul de Aur, concureaza doua filme din Franta, "Riviera" de Anne Villaceque, si "Un couple parfait", in regia japonezului Nobuhiro Suwa, dar si o ecranizare a unui roman de Michael Tournier, "Vendredi ou un autre jour", regizat de belgianul Yvan Le Moine.

Deosebit de asteptate sunt productiile "Nine Lives" de Rodrigo Garcia, cu Glenn Close si Holly Hunter in rolurile principale, si "The Piano Tuner of Earthquakes" a fratilor Quay.

Intitulata "The Magnificent Welles", retrospectiva consacrata actorului si regizorului american numara 75 de filme, printre care si versiunea restaurata a peliculei "Macbeth".

Editia de anul acesta va include si o retrospectiva dedicata Scolii superioare de arte frumoase din Geneva, ce va consta in opt scurt-metraje realizate de fosti studenti, printre care si Cristi Puiu, care va prezenta scurt-metrajul "Inainte de micul dejun" (1995).

O alta prezenta romaneasca la cea de-a 58-a editie a manifestarii este regizorul Gabriel Sandru, proaspat absolvent al scolii de film din Zurich. El va participa la competitia Noi Talente Elvetiene din cadrul sectiunii Leoparzii de Maine cu filmul sau de diploma, "Concluzie".