Apartamentele in Bucuresti s-au ieftinit cu pina la 30%. Motivul? Cumparatorii se afla in greva. Vinzatorii care lasa la pret au de cistigat. Situatia este similara si in alte zone ale tarii, precum Tirgu-Mures sau Timisoara.

„Preturile la apartamente, in special la cele din centru, au scazut cu pina la 30%. Cele de la periferia Capitalei inregistreaza scaderi de preturi de 15-20%”, ne-a spus presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche. Piata imobiliara a fost tulburata de anunturile facute de niste „inconstienti”, in luna ianuarie a acestui an.

„De asta preturile au scazut si vor continua sa scada. La inceputul anului au anuntat ca pretul la apartamente va creste cu 60%. Nejustificat. Vinzatorii tot mai spera sa incaseze acesti bani, dar nu au de unde”, a mai spus Ureche. Motivul principal al acestor scaderi il reprezinta, in opinia lui Ureche, „greva cumparatorilor”.

„Daca cumparatorii de apartamente au vazut ca nu scad preturile nu au mai cumparat. Cei care au scazut la pret, au mai vindut”, a amintit presedintele ARAI. In plus, pretul pe piata este facut de cerere si de oferta. „Si cum oferta este, iar cumparatorii sint in greva, preturile vor continua sa scada”, a precizat Ureche.

Scadere din pix

Ieftinirea apartamentelor este aparenta. „Raportul dintre cerere si oferta este mai bine corelat. Lumea si-a dat seama ca pretul pe care il publica in ziare sau pe Internet nu are o concretizare efectiva, motiv pentru care publica un pret mai mic cu 15-20%.

Adica pretul real”, ne-a spus presedintele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), adaugind ca numarul tranzactiilor de pe piata imobiliara a ramas acelasi, dar la preturi realiste. Presedintele UNAI a mai spus ca vinzatorii si-au facut un calcul si au vazut ca decit sa dea mai multe anunturi publicitare, mai bine da unul in care sa scrie pretul real al apartamentului.

„Si-au facut un calcul economic si au vazut ca ies mai ieftin asa. Il vindeau tot la acelasi pret, dar mai negociau”, a precizat Giurgiu.

Estimari greu de facut

Piata apartamentelor va scadea, pe ansamblu, cu 8-10%, ne-a spus profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri. O estimare exacta a pietei apartamentelor nu se poate face pentru ca nu exista statistici in acest sens. In Franta, camera notarilor publici este obligata trimestrial sa emita un raport public in care sa arate numarul tranzactiilor, domeniul si pretul de tranzactionare.

„Numai asa se poate face o estimare corecta a pietei”, a precizat Silvestri.

La Tirgu-Mures se inchiriaza case pentru angajati

Expertii imobiliari considera ca pina in toamna, piata din Tirgu Mures va stagna. „In ultima luna s-a creat un mic blocaj al vinzarilor. Pentru prima data, dupa citiva ani buni, cererea incepe sa fie mai mica decit oferta”, declara Octavian Ispas, copresedinte al Uniunii Asociatiilor Imobiliare din Tirgu-Mures.

Ispas considera ca proprietarii de apartamente forteaza mentinerea preturilor ridicate in asteptarea integrarii in Uniunea Europeana. „Introducerea leului greu a creat, de asemenea, un efect psihologic care a dus la stagnarea preturilor”, sustine Ispas. Preturile de vinzare la garsoniere incep de la 12.000 de euro si pot ajunge pina la 17.000 – 19.000 de euro.

In cartierele semi-centrale sau de nivel mediu, un apartament cu doua camere, etaj intermediar, fara imbunatatiri, se vinde cu 28.000 – 30.000 de euro. In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, preturile acestora oscileaza intre 29.000 si 45.000 de euro.

Comisioanele au scazut la Craiova

Piata imobiliara din Craiova este in deriva dupa trecerea la leul greu. Apartamentele cu 2 sau 3 camere s-au ieftinit si cu 200 de milioane de lei vechi, spre nedumerirea agentilor imobiliari. „Este de neinteles acest lucru. Probabil oamenii se tem sa nu scada puterea de cumparare a leului si se grabesc sa-si vinda locuintele.

Acest lucru nu se va intimpla insa”, spune Marius Zdrinca, directorul unei agentii imobiliare din Craiova.

Desi craiovenii pun in vinzare apartamente in exces, nimeni nu le mai cumpara. In consecinta, au scazut si comisioanele percepute de agentiile imobiliare.

Bacau, doua camere, minimum 30.000 de euro

Preturile locuintelor din municipiul Bacau sint comparabile cu cele din Bucuresti. O garsoniera intr-o zona modesta a orasului se poate cumpara cu 14-15.000 de euro, in timp ce, pentru zona centrala, poate ajunge si la 18-19.000 de euro. Piata imobiliara a luat-o razna de aproximativ un an. Vara trecuta, concediul miilor de bacauani veniti de la munca din Italia a dus la o explozie a preturilor.

Silviu Alexa, agent imobiliar, spune ca piata stagneaza de aproximativ un an, mai ales ca se inregistreaza un numar tot mai mic de tranzactii. „Cele mai cautate sint apartamentele cu doua camere decomandate, pentru care se achita si peste 30.000 de euro“, a precizat Alexa. In aceasta vara, nu se asteapta o crestere semnificativa a vinzarilor, odata cu revenirea „italienilor“.

Blocurile noi coboara preturile la Timisoara

Preturile de pe piata imobiliara timisoreana s-au oprit din crestere dupa citiva ani buni. Acum, o garsoniera costa intre 16.000 si 25.000 de euro. Petul mediu al apartamentelor cu o camera este 26 - 30.000 de euro, iar al celor cu doua camere 25.000 – 40.000. La trei camere, preturile sint cuprinse intre 35.000 si 50.000 de euro. Patru camere costa intre 45.000 si 60.000 de euro.

Directorul de marketing al agentiei imobiliare Kapa, Maria Dudas, spune ca, acum doua luni, cresterea constanta a preturilor s-a oprit si a urmat o usoara scadere. „Tendinta este determinata de faptul ca se construiesc blocuri noi, in care un metru patrat este cam 400 – 500 de euro”, a spus Dudas. In Timisoara, in ultimii trei ani, preturile apartamentelor aproape s-au triplat. •

Iesenii se muta de la bloc la casa

In Iasi, locuintele cu doua camere situate in zone centrale erau evaluate, la inceputul anului, la preturi cuprinse intre 35.000 si 38.000 de euro, iar in prezent acestea au ajuns sa fie cumparate cu 39.000-42.000 de euro. O crestere similara a fost inregistrata si la apartamentele din cartierele marginase unde preturile variaza, in functie de numarul de camere, intre 25.000 si 35.000 de euro.

Tot pentru prima jumatate a acestui an, statisticile arata ca din ce in ce mai multi ieseni renunta la achizitionarea unui apartament, preferind sa construiasca sau sa cumpere case. (Tudor Luca)

Brasovenii vor teren

La Brasov, in timp ce preturile apartamentelor s-au mentinut de la inceputul anului, preturile terenurilor au explodat. De la inceputul anului, pretul unui metru patrat de teren a crescut chiar si cu 50%. Practic, in municipiul Brasov aproape ca nu mai gasesti nici un metru patrat de teren de vinzare.

La mare cautare sint parcelele din comunele localitatilor din jurul orasului, unde un metru patrat pentru constructii se vinde cu 50 pina la 100 de euro. (Daniela ObeadA)

„Italienii” au urcat preturile la Suceava

Preturile in Suceava au luat-o razna. Cei care in luna mai isi programasera cumpararea unei locuinte, acum trebuie sa mai adauge in medie 3-4.000 de euro. Cauza? Venirea acasa in concediu a celor care de mai multi ani lucreaza in strainatate, cumulat cu oferta destul de „subtire”. Apartamentele cele mai scumpe sint situate in zona centrala.

Aici, daca in primavara un apartament cu doua camere costa in jur de 33.000 - 35.000 de euro, acum este 40.000 de euro. Trei camere au ajuns sa coste intre 45 - 50.000 de euro, cu 5.000 mai mult decit in primavara, iar patru camere costa deja o avere, fiind estimate intre 55 - 60.000 de euro. (Florin DOCHITA)

Nicu Stan, Nicoleta Bichescu, Malin Bot, Adi Ciulu, Mugur Gorea