Corpul de Control al ministrului Internelor, Vasile Blaga, a sesizat Parchetul National Anticoruptie cu privire la conditiile dubioase in care s-a incheiat contractul de concesiune a Lacului Vacaresti, afacere PSD-ista pe care

si-au pus semnatura fostul premier Adrian Nastase si ex-ministrii Petre Lificiu si Mihai Tanasescu. Ingineria prin care Tony Mikhael, un cetatean australian de origine libaneza, falimentar in afaceri, a reusit sa concesioneze 182,9 hectare din Lacul Vacaresti a ajuns astfel pe masa procurorilor de la Anticoruptie, intrucat Corpul de Control al lui Blaga are competente limitate.

Nastase, Lificiu si Tanasescu sunt acuzati asadar ca au semnat actele de concesiune a terenului, in conditiile in care stiau ca suprafata a fost revendicata de fostii proprietari.

Mai mult, aceluiasi Mikhael i se imputa ca ar fi tras o teapa de 14,2 miliarde societatii comerciale „General Construct Oas“, de la care a achizitionat un gard metalic, pentru imprejmuirea Lacului Vacaresti si pe care nu l-a mai achitat. In tot acest timp, proprietarii de drept ai terenului se lupta in continuare cu morile de vant pentru a intra in posesia terenurilor care li se cuvin de drept.

Cu trei ani in urma, prin Hotararea de Guvern numarul 855, se concesiona firmei „Royal Romanian Corporation SA“, un teren de 182,9 hectare, din incinta Lacului Vacaresti, unde ar fi urmat sa fie construit un hipodrom si un teren de golf cu 18 gauri.

Actele prin care australiano-libanezul Tony Mikhael era facut stapan peste Lacul Vacaresti, au fost semnate de guvernanti la indemnul lui Adrian Nastase cu toate ca suprafata oferita lui era deja revendicata, inca din 1991, de peste 100 de proprietari demolati in anii ‘80 in vederea construirii unui lac de acumulare.

Contractul de concesionare a fost incheiat intre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, condus la momentul respectiv de Petre Lificiu si „Royal Romanian Corporation SA“, in baza H.G. 855/2002.

In nota de fundamentare se mentiona, in mod fals, ca „terenul aferent acumularii Vacaresti, in suprafata de 182,99 ha, apartine domeniului public al statului si a fost scos definitiv din circuitul agricol si civil, fiind expropriat in conditiile legii“.

Falsul grosolan comis de Lificiu, in complicitate cu ministrul Finantelor Publice de la acea vreme, Mihai Tanasescu, este demonstrat chiar de raspunsul secretarului de stat de la Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, care a refuzat semnarea notei de fundamentare pana la clarificarea „eventualelor revendicari de terenuri in zona respectiva, in conformitate cu prevederile Legii 10 pe 2001,

situatie in care statul roman, respectiv Ministerul Finantelor, va fi obligat sa plateasca despagubiri“.

Ulterior, Tony Mikhael a ramas fara lac, printr-o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti.

Cu toate acestea, sprijinul politic de care acesta a beneficiat in perioada guvernarii PSD a fost evident, in conditiile in care acestuia i s-a prelungit in mod artificial dreptul de sedere in Romania, atat in anul 2004, cat si in 2005, „la cererea expresa a Agentiei Romane pentru Investitii Straine“, desi nu exista cadru legal pentru ca libanezul cu cetatenie australiana sa mai zaboveasca pe

pamant romanesc. A trebuit sa se schimbe Guvernul pentru ca reprezentantii Autoritatii pentru Straini sa se trezeasca si sa respecte litera legii, iar Mikhael sa nu mai beneficieze de prelungirea contractului de resedinta. Istoria favorurilor obtinute de Tony Mikhael in Romania a facut obiectul unui raport intocmit de specialistii Corpului de Control al ministrului de Interne.

Ofiterii au ajuns la concluzia ca Inalta Curte de Casatie Justitie, prin decizia 99/2.03.2004, a stabilit ca terenurile din incinta lacului Vacaresti nu au intrat in proprietatea statului cu titlu valabil, iar Guvernul nu putea dispune si adopta hotararea pentru concesiune.

In plus exista proprietari cu hotarari definitive si irevocabile inca din 2002 prin care au fost revendicate si puse in posesie suprafete din laci cu mult inainte de concesiune.

In ultimii patru ani, societatea libanezo-australianului „Royal Romanian Corporation“ SRL, a acumulat datorii cu toptanul in sensul ca in 2002 - avea pierderi de 480 de milioane dfe lei, in 2003 - de 1.2 miliarde de lei, in anul 2004 - 1,7 miliarde de lei, iar in iunie 2005 ñ 616 milioane de lei.

Mai mult, acesta are datorii si la asociatia de proprietari in conditiile in care, la ultimul sediu al firmei din strada Aleea Deleni, nr. 6, Bl. T64, Sc. 1, Ap. 6, sect. 2, nu si-a platit cheltuielile de intretinere, care se ridica la 12,6 milioane de lei.

Reprezentantii Corpului de Control au mai descoperit ca Mikhael a imprejmuit lacul cu un gard realizat de SC „General Construct Oas”, din Negresti Oas, judetul Satu Mare. Gardul a fost realizat in octombrie 2003 iar factura, in valoare de 14, 2 miliarde, s-a facut la data de 18 februarie 2004, bani pe care australianul nu i-a platit.

Cu acest prilej s-a descoperit ca reprezentantii „General Construct Oas” l-au actionat in judecata la Tribunalul Satu Mare iar paratul a fost somat sa mai plateasca, pe deasupra, alti 200 de milioane de lei, cheltuieli de judecata.

Cu prilejul acestei verificari, ministrul de Interne a dispus ca materialul de control sa fie trimis procurorilor PNA si Autoritatii Nationale de Control (fascimil).

„Materialul de verificare a fost inaintat la Parchetul National Anticoruptie si Autoritatea pentru Control din subordinea Guvernului Romaniei pentru a se pronunta asupra legalitatii contractului de concesiune „Acumulare lac Vacaresti“, intrucat Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor nu are competente in cercetarea personalului altor institutii ale statului implicate in

atribuirea respectivului contract“, a anuntat MAI pentru ziarul nostru. (A.D.)