Un singur acord de liber schimb va inlocui cele 29 de acorduri care reglementeaza, in prezent, schimburile comerciale in sud-estul Europei, au decis sefii de guvern ai statelor din zona, reuniti, ieri, la Salzburg, in cadrul unei mese rotunde pe tema liberalizarii comertului, dezvoltarii investitiilor si pietei muncii in plan regional.

In cadrul reuniunii s-a mai decis ca statele din fosta Iugoslavie sa poata adera la Tratatul de Liber Schimb pentru Europa Centrala (CEFTA), fara a indeplini toate conditiile, urmand ca schimburile comerciale intre ele sa se faca ulterior, tot in baza unui unic acord.

Pentru incurajarea investitiilor in aceste state, premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a propus ca ele sa isi armonizeze cadrul legislativ si juridic, ba chiar sa adopte o moneda unica.

Cancelarul austriac Wolfgang Schüssel a declarat ca o crestere a investitiilor straine in Europa de Sud-Est va impulsiona foarte mult dezvoltarea regiunii, in conditiile in care, momentan, cei mai multi dintre investitori, 70 la suta, prefera Romania si Bulgaria ca destinatie de afaceri.