Basescu: "Ha, ha, ha... Am io fata de tatar?

de     Cotidianul
Joi, 4 august 2005, 0:00Basescu a negat ieri ca ar fi tatar, dar n-a comentat acuzatiile discriminatoare lansate luni de deputatul PSD Adrian Severin. In schimb, s-a autosesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminarii.

Traian Basescu a reactionat ieri la afirmatiile deputatului PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, afirmatii conform carora presedintele ar fi de etnie tatara si ca, „alogen” fiind, „stie sa manipuleze suferintele poporului roman”.

Purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, ne-a comunicat ieri ca, la inceput, presedintele Traian Basescu a ris, dupa care a reactionat: „Nu sint tatar. Sint roman, cetatean roman“. Seful statului a explicat mai apoi ca, locuind atitia ani in Constanta, are multi prieteni si cunostinte de origine tatara.

Elena Basescu: „Nu, mama, cum sa fie tatar?!”

Faptul ca presedintele ar fi de origine tatara a fost negat si de mama Domniei Sale, Elena Basescu. „Nu, mama, cum sa fie tatar! E crestin si roman. Nici prin rudele mai indepartate nu exista cineva care sa aiba etnie tatara“, ne-a declarat ieri mama presedintelui. Ea nu a dorit sa comenteze motivele care l-ar fi facut pe Adrian Severin sa declare ca fiul ei ar fi de etnie tatara.

Nici presedintele n-a dorit totusi sa comenteze celelalte afirmatii ale lui Severin. In schimb, s-a autosesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei.

Dupa cum ne-a informat ieri presedintele institutiei, Csaba Asztalos, Colegiul Director al CNCD a trimis deja solicitari oficiale tuturor partilor implicate, lui Adrian Severin, Administratiei Prezidentiale si Comunitatii tatarilor pentru a obtine toate datele necesare luarii unei decizii, in termen de cel mult 30 de zile.

Minoritatea tatarilor protesteaza

O alta reactie oficiala a venit ieri si din partea Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania. „Este insultator, din punctul nostru de vedere, sa folosesti cuvintul «tatar» in contextul unor drame istorice si personalitati negative, bazindu-te pe informatii neclare, cu atit mai mult cu cit reafirmi aceste ipoteze, in cursul zilei de astazi, intr-un alt cotidian central. (...

) Ceea ce sustine domnul deputat Adrian Severin este suparator, nu datorita faptului ca domnul presedinte Traian Basescu ar fi de origine tatara, ci din cauza modului in care trateaza o minoritate nationala din Romania”, se arata in comunicatul transmis ieri de Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, semnat de deputatul Amet Aledin.

In PSD parerile sint impartite

Purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, nu a gasit nimic incriminatoriu in cele sustinute de colegul sau de partid, deputatul Adrian Severin: „Este un punct de vedere normal al unui comentator. Daca sint elemente cu caracter xenofob, sa se sesizeze institutiile statului. Atitudinea lui nu poate constitui subiect de dezbatere in partid’’, ne-a declarat ieri Diaconescu.

In schimb, Madalin Voicu, membru PSD l-a criticat pe colegul sau: „Ma mir ca Adrian Severin, care are un anumit procent de apartenenta ebraica, dupa cum se stie in partid, are o astfel de atitudine legata de rase. Pentru orice politician, mai ales unul social-democrat, a face trimitere la rase si etnii, laudind pe una si criticind alta, reprezinta o atitudine anti-social-democrata’’.

Mai multi lideri ai PSD ne-au spus ca vor dezbate in partid comentariul lui Severin si mai ales efectele lui: „Asta ne mai lipsea, sa fim acuzati si de xenofobie!?’’.

Reamintim ca, intr-un articol publicat cu doua zile in urma in cotidianul ‘’Ziua’’, Adrian Severin scria urmatoarele: „Atunci cind vor puterea, alogenii stiu sa inteleaga si sa manipuleze perfect suferintele popoarelor in mijlocul carora traiesc.

Este cazul corsicanului Bonaparte pentru francezi, al austriacului Hitler pentru germani, al gruzinului Giugasvili (Stalin) pentru rusi sau al tatarului Basescu pentru romani“. •

Severin, pus de americani sa-i apere pe minoritari

Fostul ministru de externe, Adrian Severin, cind nu elaboreaza teorii despre tatarii periculosi camuflati in politicieni romani, are timp si pentru a activa in cadrul unor fundatii pentru apararea drepturilor minoritatilor nationale.

Incepind cu anul 2004, deputatul PSD Adrian Severin a devenit directorul filialei romanesti a unei faimoase ONG americane, Project for Ethnic Relations (PER) al carei scop este tocmai promovarea relatiilor interetnice. Mai mult, PER este o fundatie care a desfasurat multe programe privind comunitatile de tatari din Caucaz.

Ada Mesesan, Pavel Lucescu, Raul Balogh, Cristian Oprea

667 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version