Desi avionul lor a luat foc la aterizare, pasagerii cursei 358 Paris-Toronto pot spune ca au avut mare noroc. Accidentul, care ar fi putut deveni unul dintre cele mai singeroase din istorie, s-a incheiat doar cu ranirea usoara a 44 de persoane.

Cu 309 oameni la bord, un avion Airbus A-340 al companiei Air France a luat foc la aterizarea pe Aeroportul International Pearson din Toronto, luni dupa-amiaza. Dupa momentele de cosmar, pasagerii zborului 358 Paris-Toronto au realizat in final ca au trait „un miracol“, asa cum avea sa fie calificat accidentul de catre Ministerul canadian al Transporturilor.

Ceea ce ar fi putut deveni una dintre cele mai singeroase tragedii aviatice din istorie s-a dovedit a fi pina la urma un accident cu un deznodamint fericit – doar 44 de pasageri usor raniti.

Aterizare in plina furtuna

Aparatul de zbor a aterizat pe aeroport, in mijlocul unei furtuni cu descarcari electrice. Avionul a derapat de pe pista uda, a mai parcurs 200 de metri si s-a oprit intr-o ripa, unde a luat foc. Incendiul s-a produs in imediata apropiere a uneia dintre cele mai aglomerate autostrazi canadiene.

Desi ieri dupa-amiaza cauzele accidentului nu fusesera stabilite cu exactitate, citiva pasageri au relatat ca avionul ar fi fost lovit de trasnet in timpul operatiunilor de frinare. In acelasi timp, specialistii canadieni vorbeau despre o posibila rafala brusca de vint sau o operatiune ineficienta de frinare.

Jurnalistii sositi la fata locului relatau insa despre doua explozii care ar fi avut loc la bordul aeronavei, dupa evacuarea pasagerilor. Nici una dintre aceste ipoteze nu a fost confirmata inca de autoritati.

Clipe de cosmar

„In momentul aterizarii, era o furtuna ingrozitoare. Cind avionul a atins solul, multi oameni au aplaudat, insa a fost un pic prea devreme“, a declarat unul dintre cei 297 de pasageri, citat de AP. „Pilotul a incercat sa frineze, dar manevra nu a reusit. Aparatul a intrat in trepidatii, iar oamenii au inceput sa tipe inspaimintati. A aparut si fum in cabina“, a adaugat el.

„Eram ingroziti, insa echipajul si-a pastrat calmul si a reusit sa ne evacueze pe toti in mod organizat, prin iesirile de siguranta“, a declarat un alt pasager. „Toata lumea sarea din avion cit putea de repede si apoi fugea prin mlastina in toate partile, temindu-se ca aparatul ar putea exploda in orice clipa“, a mai spus pasagerul citat de AP.

Interventie prompta

Masurile eficiente ale celor 12 membri ai echipajului, care i-au evacuat in timp util pe pasageri, au fost dublate de sosirea rapida a echipelor de salvare. In mai putin de un minut, echipele de interventie au sosit la locul accidentului si au inceput sa acopere carcasa avionului cu un strat de spuma, in incercarea de a opri flacarile.

Concomitent, zeci de ambulante transportau ranitii la spitalele din apropiere.

Intre pasagerii zborului figurau 101 francezi, 104 canadieni, 19 italieni, 14 americani, opt indieni si sapte britanici.

Stare de urgenta

Potrivit autoritatilor locale, in momentul in care aeronava a ratat aterizarea, pe aeroportul din Toronto fusese instituita deja starea de alerta, din cauza furtunilor puternice din regiune. De la Paris, Air France anunta ca avionul fusese supus unei verificari de intretinere pe 5 iulie. Acesta a fost primul accident serios al unei aeronave A-340, de la darea sa in folosinta, in urma cu 14 ani.