Pesedistii care au umplut Parlamentul cu fluturasi pe care scria „Keep walking, Monica!” trebuie ca-si musca acum miinile de asa nerozie ce-au facut. Monica Macovei pare sa fi luat foarte in serios indemnul pe care ei i l-au adresat in gluma.

Debarcind opt sefi din conducerea Ministerului Public, Monica Macovei a facut insa abia primul pas din promenada la care au invitat-o pesedistii. Multi ar fi inclinati sa creada ca e al doilea, primul fiind cel prin care a schimbat, atit cit s-a putut, cele trei legi ale Justitiei. Acela a fost insa un pas fals.

Sa faci sau sa schimbi o lege nu e mare lucru, si cu atit mai putin in Romania, unde, sub pretextul tranzitiei, asistam de cincisprezece ani la o veritabila betie legislativa. Problema e mai intii sa vrei, si apoi sa si poti pune legea la treaba.

Guvernul Nastase a impins la perfectiune arta legiferarii. In domeniul Justitiei, in general, si al luptei anticoruptie, in special, a adoptat o minunatie de legislatie, cu care nu mai pridideste sa se laude: a infiintat PNA-ul, a scos CSM-ul de sub papucul ministrului Justitiei, a intarit inamovibilitatea judecatorilor, precum si stabilitatea si independenta procurorilor.

Fostul guvern nu a vrut insa deloc sa puna legea la treaba. A umplut institutiile cu oameni excelent pregatiti sa mimeze aplicarea legii si pe care abia acum ii putem evalua la adevarata lor anvergura.

Iata, Amarie nu a inteles nici pina acum, si probabil ca nu va pricepe in veci, ce avea de facut in fruntea PNA. S-a tinut de scaun pina in ultima clipa si s-a cerut la pensie abia cind a fost limpede ca nu mai are nici o sansa.

Dar n-a omis sa produca inca unul dintre faimoasele sale rapoarte de activitate, in care iar a ingropat pe toata lumea cu sute de pesti irelevanti bagati la zdup, cu crapul Pavalache, care s-a imputit de-atita intrebuintare, si cu eternul „mai avem si lipsuri”, cind venea, la o adica, vorba de ministri corupti.

Ba, ca sa ne-o zica de la obraz, mai si deplingea, ieri, intr-un ziar, soarta democratiei romanesti, care uite ce pocinog i-a facut tocmai lui. Subordonatii sai, Suhan, Miclescu si Chiciu, n-au nici ei insomnii ca rechizitoriile PNA pica in instante precum popicele.

Ultimii doi au simtit ca seful e pe faras si, in speranta ca vor mosteni tronul, au inceput un discret, dar dur razboi de la distanta, cu ajutorul unor prieteni de prin presa. I-a potolit Macovei pe amindoi.

Debarcarea celor opt procurori-sefi arata doar ca, spre deosebire de predecesorii sai, Monica Macovei vrea sa si puna legile la treaba. Intrebarea e daca va putea. Pentru ca inca nu stim foarte bine ce se afla sub cei opt, desi putem intui, din moment ce functiile pe care le-au avut le dadeau dreptul sa faca recrutari si avansari.

Si, daca cei recrutati si avansati sint dupa chipul si asemanarea celor care i-au ales, acest prim pas facut de Monica Macovei s-ar putea dovedi unul foarte mic. Numele celor care vor ocupa posturile tocmai eliberate si, mai ales, actiunile lor pe termen scurt ne-ar putea arata cum stau in realitate lucrurile.

O sprinceana ramine totusi ridicata a mirare: supravietuirea procurorului general Ilie Botos in mijlocul acestui veritabil macel din Ministerul Public. Aerul proaspat pe care, la numire, l-a adus Botos in Parchetul General, dupa mandatul brejnevist al lui Tanase Joita, s-a ofilit rapid cind tinarul procuror a inceput sa-si rupa dintii in dosarele cu adevarat grele.

Le-a inceput, le-a lasat la foc mic si le-a aruncat vioi pe piata - stranie coincidenta! - abia dupa schimbarea de putere de la sfirsitul anului trecut. Ar putea fi acesta semnul unui oportunism care sa fi placut celor care l-au menajat si care sa-l fi salvat acum pe Ilie Botos.

Din pacate, nu e deloc un semn ca sistemul se insanatoseste, ba dimpotriva. Dosarele cele mai interesante de la Parchetul General au devenit, oarecum, irelevante pentru ca, ocupindu-se de clientii fostei puteri, nu dau seama de independenta acestei institutii.

Proba de foc ca actualul procuror general isi merita locul ar fi sa tina seama, fara sa creada nimeni ca asculta de comenzi politice, de indemnul de acum citeva luni al presedintelui Basescu, cind acesta cerea arestarea marilor corupti: „Incepeti cu unul de la Alianta!”. Desi, dupa aceasta incinsa vara politica, aria trebuie un pic ingustata: unul de la PD.