In prima jumatate a acestui an, au avut loc 237 milioane de atacuri de securitate, potrivit IBM. Hackerii incep sa renunte la activitatile care nu aduc profit material, reprofilandu-se pe atacuri cu tinta precisa si phishing.

Atacurile de securitate realizate in scopuri criminale au crescut cu 50% in primele sase luni ale lui 2005. In acelasi timp, a scazut numarul amenintarilor mai putin profitabile, precum mesajele spam sau virusii simpli (care nu ascund troieni).

In total, au avut loc mai mult de 237 milioane de atacuri de securitate in aceasta perioada. Guvernele au fost tinta predilecta, cu mai mult de 54 de milioane de atacuri, in timp ce sectorul productiv s-a clasat pe locul doi, cu 36 de milioane de atacuri, iar serviciile financiare, pe locul trei, cu aproximativ 34 de milioane. Serviciile de sanatate au fost lovite de peste 17 milioane de atacuri.

Cifrele au fost colectate si analizate de echipa si partenerii IBM Global Security Intelligence in cadrul Indexului Global de Securitate al Afacerilor (The Global Business Security Index).

REPLIERE. Expertii au constatat o revitalizare a atacurilor de tip phishing, avand drept scop spalarea banilor si furtul de identitate. In majoritatea cazurilor, aceste actiuni au fost initiate de grupuri criminale.

Potrivit ultimului Index Global de Securitate al Afacerilor, in prima jumatate a acestui an au existat mai mult de 35 de milioane de atacuri de tip phishing, lansate pentru a fura date critice si informatii personale, in scopul obtinerii unor castiguri financiare.

Amenintarile de tip phising coordonate – extrem de precise catre o anume organizatie sau persoana, proiectate sa extraga date critice – au crescut de 10 ori numai incepand cu luna ianuarie a acestui an. Anii trecuti, virusii erau creati si lansati in special pentru a incetini sau defecta sistemele IT.

Atacurile "particularizate" au scopul de a frauda companiile, de a fura identitati, proprietate intelectuala si de a extorca bani, afectand imaginea de marca si erodand increderea clientilor.

SCHIMBARI. Rata mesajelor spam fata de e-mail-urile legitime a scazut incontinuu pe durata celor sase luni, de la 83% in ianuarie la 67% in iunie 2005. Numarul e-mail-urilor infectate cu virusi si troieni a crescut cu 50% in aceeasi perioada.