Executivul a decis miercuri, in cadrul sedintei de guvern, majorarea cu 700 de lei vechi (0,07 lei noi) a valorii zilnice pentru produsele acordate elevilor in cadrul programului "Cornul si laptele".

Astfel, scolarii si prescolarii vor primi produse lactate si de panificatie in valoare de 0,97 lei noi (9.700 lei vechi) zilnic, incepand cu anul scolar 2005 - 2006.

Conform argumentatiei Guvernului, masura a fost determinata de cresterea preturilor de achizitie ale materiilor prime si a combustibililor utilizati de producatorii care participa la acest Program.

Potrivit OUG nr. 96/2002, Guvernul poate actualiza aceasta valoare, in functie de evolutia preturilor si a tarifelor.

De asemenea, pe baza experientei rezultate din aplicarea Programului, a fost completat Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta privind Programul „Cornul si laptele” (OG 96/2002).

Noile prevederi stabilesc valori maxime care pot fi achitate pentru produsele lactate si de panificatie.

Astfel, pentru lapte ultrapasteurizat (UHT) valoarea nu va depasi 0,67 lei noi (6.700 lei vechi), 0,57 lei noi (5.700 lei vechi) pentru laptele pasteurizat si 0,30 lei noi (3.000 lei vechi) pentru produsul de panificatie.

Autoritatile contractante vor opta, de regula, pentru licitatii separate pe tipuri de produse, astfel incat sa se obtina preturi cat mai avantajoase.

In situatiile exceptionale, cand se opteaza pentru licitatia de tip pachet, se mentine prioritatea distribuirii de lapte ultrapasteurizat (UHT).

In cazul distributiei produselor lactate derivate, se va opta cu prioritate pentru distribuirea de iaurt.