Constantin Brancusi, sculptorul roman a carui lucrare “Pasare in Spatiu” s-a vandut pentru un pret urias de 24.5 milioane de dolari la New York, in luna mai, a stabilit cel mai mare record de pret dintre artistii licitati in prima jumatate a anului.

Intr-un raport dat publicitatii de Artprice.com, se arata ca preturile au crescut cu 4.1 procente in primele sase luni ale anului.

Cresterea generala a preturilor lucrarilor de arta a condus si la o crestere a numarului de recorduri de licitatie, mai adauga Artprice, al carei sediu se afla in Franta, la Saint-Romain-au-Mont-d’Or.

Valorile lucrarilor de arta sunt ridicate de catre colectionari de arta de la Eli Broad’s Broad Art Foundation din Santa Monica, pana la specialistii in finante care cauta alternative pentru investitii.

Chiar lucrarea din 1920 a lui Brancusi, a fost cumparata de Leon Black, unul dintre actionarii de la firma new-yorkeza Apollo Management LP.

Brancusi face parte dintre debutantii de top ten din lumea licitatiilor, alaturi de Lucian Freud, Max Beckmann si Van Dongen, ale caror opere au stabilit si ele recorduri.