Expozitia cuprinde aproximativ 100 de specii de pesti. Acestia sunt prezentati in acvarii profesioniste, in care sunt recreate diverse habitate care imita pe cele naturale, cel mai deosebit fiind mediul marin.

Printre cele mai frumoase exemplare se remarca pestii luptatori betta, discus - singurul vertebrat la care "alapteaza" ambele sexe, translucidul peste de sticla sau mustaciosul peste pisica. O mare atractie o reprezinta piranha, faimos pentru ferocitatea cu care ataca prada.

Muzeul a fost infiintat in 1834, ca muzeu National de Istorie Naturala si Anchititati, in cladirea Colegiului Sf. Sava din Bucuresti, din initiativa marelui ban Mihalache Ghica, fratele principelui domnitor Alexandru Ghica. Acesta ofera Muzeului 1250 de monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, moluste, pesti, pasari, mamifere si fosile.

Pe parcursului timpului, muzeul a fost gazduit in diferite cladiri. In anul 1904 incepe construirea actualului sediu, prima cladire din tara proiectata in scopul de a fi muzeu. Aceasta cladire s-a ridicat prin stradania lui Grigore Antipa, director al muzeului din 1893 pana in 1944.

Grigore Antipa a realizat un muzeu modern atat prin modalitatile de expunere, cat si prin rolul atribuit unei astfel de institutii. Pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca Muzeul sa poarte numele organizatorului sau, dr. Grigore Antipa.

In cadrul muzeului se deruleaza numeroase programe de cercetare, unele dintre ele cu semnificatie internationala.