Principalele valute continua trendul puternic descendent pe care se afla de ceva vreme. Astfel, moneda unica europeana a atins ieri nivelul pe care l-a inregistrat in decembrie 2002, iar dolarul s-a apropiat tot mai mult de valoarea pe care o avea in aprilie 2001.

Potrivit cursurilor anuntate ieri de Banca Nationala a Romaniei si valabile astazi, euro este cotat la 34.455 lei, cu 137 de unitati mai putin fata de ultima tranzactionare, iar dolarul a pierdut, la randul sau, 107 unitati comparativ cu sedinta precedenta, ajungand la un nivel valabil astazi de 27.988 lei.

Cei care au de castigat foarte mult de pe urma acestei cresteri a leului sunt persoanele care au de platit la banci credite in valuta. Ratele pe care acestia le scot din buzunar scad de la luna la luna.

Marii perdanti ai devalorizarii celor doua valute si intaririi monedei nationale sunt insa exportatorii, care sunt nevoiti sa suporte pierderi de miliarde.

In acest context, oamenii de afaceri spun ca aceasta crestere a leului este una artificiala, intrucat nu se bazeaza pe o crestere reala a economiei, ci pe valuta pe care romanii care muncesc in strainatate au introdus-o pe piata.

"Aceasta crestere a leului are un element artificial, pentru ca banii vin de la muncitorii din afara, si nu dintr-o crestere reala a economiei romanesti", ne-a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

Potrivit acestuia, Romania se confrunta in acest moment cu o mare problema care consta in capacitatea scazuta de absorbtie a fondurilor.

"Aceasta situatie s-ar putea rezolva doar prin crearea unor parteneriate publice-private si prin dezvoltarea infrastructurii", a adaugat Pogonaru, amintind insa ca marile probleme le au in acest moment exportatorii.

"Pana la sfarsitul anului, Romania va mai avea inca aproximativ 30.000 de noi someri, pentru ca pierderile exportatorilor vor duce la falimentarea a zeci de societati.

Va continua totodata procesul de scadere cantitativa a exportului si cresterea deficitului balantei comerciale", ne-a enumerat doar cateva dintre efecte secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

In acest context, exportatorii critica Banca Centrala, deoarece aceasta nu intervine in piata pentru a ridica cursul. Pozitia BNR este insa ferma si, asa cum a promis cu cateva luni in urma exportatorilor, aceasta va interveni in situatii speciale.

"Banca Nationala va interveni foarte rar, atunci cand va considera ca este nevoie. In general, cand simte ca sunt pericole de destabilizare a pietei valutare", a precizat consilierul Bancii Centrale, Adrian Vasilescu.