Marea Britanie a vandut in secret Israelului materiale pentru programul nuclear initiat in 1958 de statul evreu, afirma BBC, citand documente din Arhiva Nationala Britanica.

Acestea releva faptul ca 20 de tone de apa grea in valoare de 1,5 milioane lire sterline au fost exportate catre Israel.

Apa grea era necesara in procesul de obtinere a plutoniului la reactorul nuclear din Dimona, in desertul Neghev, unde Israelul este banuit ca ar detine circa 200 de focoase nucleare.

Nu a fost impusa nici o conditie referitoare la utilizarea in scopuri pasnice a materialelor, oficialii britanici declarand ca o astfel de masura ar fi fost "exagerata".

Totodata, intr-unul dintre documente, un oficial din Ministerul de Externe, Donald Cape, mentiona ca "prefera sa nu faca dezvaluiri Statelor Unite". SUA refuzasera sa furnizeze apa grea Israelului daca statul evreu nu prezenta garantii ca o va utiliza in scopuri pasnice.

Apa grea exportata Israelului reprezenta surplusul dintr-o cantitate mai mare ce fusese anterior cumparata de Marea Britanie de la Norvegia, in 1956, exportul fiind prezentat oficial drept o afacere a Norvegiei cu statul evreu.

In 1961, Israelul a mai cerut Marii Britanii inca un export de apa grea, insa existenta reactorului de la Dimona si posibilul program de inarmare nucleara fusesera facute publice de catre "Daily Express", ceea ce a determinat Ministerul de Externe sa blocheze afacerea.

Cu toate ca nu a efectuat teste nucleare publice si nu recunoaste ca ar detine arme nucleare, Israelul nu a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara.

Acest lucru nu permite Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sa inspecteze instalatiile nucleare ale acestuia. Israelul declara ca nu isi va schimba politica atat timp cat se simte amenintat de alte state din Orientul Mijlociu.