Alaltaieri a fost o zi mare pentru Adrian Severin. Fostul ministru de Externe si-a sustinut Doctoratul in Bezna Mintii. Lucrarea a fost expusa public, sub titlul "Epopeea frustratilor".

Asa ceva nu s-a pomenit in 15 ani de presa! Un politician se dezbraca pana la ultima idee fixa si ne arata, fara jena, infirmitatea care ii tine loc de gandire. Articolul isi merita rama, iar autorul analiza (deocamdata, departe de spital).

Adrian Severin a declarat urmatoarele: un alogen e un strain adaugat etniei majoritare. Uneori, popoarele incap pe mana alogenilor. Exemple: Napoleon - corsicanul catarat in varful Frantei Imperiale, Hitler - austriacul stapan al Germaniei naziste, Stalin - gruzinul tartor al popoarelor sovietice.

Si? Si Traian Basescu - tatarul cocotat peste Romania. Ajunsi la putere, alogenii distrug tarile gazda. Hitler si Stalin au facut-o. Basescu trebuie impiedicat sa o faca.

Adrian Severin explica, mai departe, ca, in calitate de tatar, Basescu a hipnotizat intelectuali, elevi, studenti, oameni cu bani. Sub influenta lui, ei au inventat un dusman national. Victima acestui vis bolnav e PSD, un partid serios, care apara interesele oamenilor simpli si nemultumiti, dar cu capul pe umeri.

Descoperirile lui Adrian Severin sunt senzationale. Ele rezolva, dintr-un foc si o camasa de forta, istoria Europei. Cheia succesului e o propozitie de aur: Formula lui Severin. Iat-o: rasa dicteaza.

Zeci de milioane de oameni au fost ucisi pentru ca Hitler era austriac, iar Stalin gruzin. Nazismul si comunismul au fost doua maruntisuri fara efect. Rasa stapanilor a decis tot. Si democratia e o bagatela. Ea ii da lui Adrian Severin salarii, loc in Parlament si spatiu de batut campii in ziare, dar Romania depinde, cu adevarat, de codul genetic al unui tatar nascut in comuna Basarabi.

S-ar putea intelege de aici ca Adrian Severin e rasist. Ar fi o onoare nemeritata! Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat, dar ar face mai bine sa se intoarca in vacanta daca nu vrea sa dea cu capul de probleme pe care nu le intelege.

Articolul lui Severin e, ca toate accidentele grave ale gandirii, o gluma si o tragedie, la un loc. O gluma, pentru ca articolul e scris de oftica pitigaiata a unui om care a avut functii de ceva in ceva care se cheama OSCE, iar acum are anonimat berechet.

Kilometrajul de emisar international al lui Severin s-a redus pana aproape de zero, febra copilului fara jucarii a spart termometrul. Problema se poate rezolva usor. E suficient un post in comisia care inspecteaza cantina UNESCO. Un decret prezidential tataresc ar pune capat pe loc suferintei.

Insa articolul lui Severin contine un mesaj tragic. Cu el coboram in subsolul uitat al ideilor care dau gandirea ultima a generatiei comuniste. Puterea acestui grup in Romania nu s-a incheiat. Ea e, in mare parte, puterea unui resentiment.

Au trecut 50 de ani de la aparitia brutala a comunismului si membrii acestei conspiratii au schimbat discursul si costumele de cateva ori. Severin circula de un amar de ani in tinuta de european. Inutil! Acesti oameni raman, in adanc, prizonieri ai urii neconsumate.

Existenta oricarei alte forme de viata politica ii innebuneste. Daca Basescu e popular, atunci e strain. Suntem din nou in 1990, la Calarasi, unde Iliescu, roman arian, se visa despot luminat. Furia complexata care a proiectat Canalul si a umplut Gherla galgaie si acum.