Evolutia cursului de schimb readuce in discutie chestiunea prioritatilor economiei nationale. Nu avem inca un set de prioritati pe care sa le urmarim prin toate instrumentele politicii economice.

In aceasta privinta, prioritatile sunt definite in functie de cel care este pus sa raspunda. Daca ii veti intreba pe reprezentantii Guvernului, ei vor raspunde ca prioritatea este integrarea europeana, cu deosebire in ceea ce priveste cerintele privind justitia, concurenta si administratia.

Obiectivul Guvernului este acela de a respecta calendarul de integrare, pornind de la concluziile pe care le spera favorabile ale Raportului de tara din toamna ce urmeaza.

Daca veti intreba Banca Nationala, ea va va raspunde ca prioritatea consta in respectarea programului de tintire a inflatiei, care presupune indeplinirea conditiilor tratatului de la Maastricht incepand cu anul 2007, adica o reducere a inflatiei pana la 3%.

In acest context celelalte instrumente de politica economica, de la politica fiscala si cea comerciala si pana la evolutia cursului de schimb trebuie subordonate acestui obiectiv privind controlul inflatiei.

Daca veti intreba oamenii de afaceri, ei vor dori un mediu economic stabil din punct de vedere legislativ, despovarat de obstacole birocratice si de coruptie si, pe cat se poate, predictibil. Iar cetatenii obisnuiti vor socoti, cu buna indreptatire, ca prioritatea trebuie sa fie cresterea nivelului de trai.

Ca si la judecata inteleptului rege Solomon, toti au dreptate. Buna administrare a trebilor tarii nu trebuie sa duca la ignorarea dreptatii unora in avantajul dreptatii altora, ci la o imbinare, la o echilibrare a acestor prioritati astfel incat ele sa poata fi duse la indeplinire fara sa se impiedice una pe cealalta.

Exista doua seturi de conditii pentru a intra in Uniuniea Europeana. Anume, intai de toate, setul de conditii privind convergenta nominala ( nivelul datoriei publice, deficitul bugetar ca pondere in PIB, nivelul inflatiei si cel al dobanzilor pentru imprumuturile de stat pe termen lung).

Despre acestea se vorbeste de obicei, mai ales atunci cand partenerul de negociere este Fondul Monetar International. Dar mai exista un set de conditii, si anume cele ce privesc produsul intern brut pe locuitor, indicatorii nivelului de trai si gradul de deschidere economica, adica evolutia comertului international.

Convergenta nominala nu are nici o relevanta daca nu este sustinuta de dezvoltarea economica. Intrand saraci in Uniunea Europeana, diferenta nu va fi decat ca, inauntru fiind, saracia va parea mai intristatoare decat privind de afara, de peste gardul Uniunii Europene.

De aceea eu socotesc ca lasarea cursului de schimb sa fluctueze liber dincolo de un prag care dezechilibreaza exporturile romanesti nu este o solutie buna. E drept ca pentru tintirea inflatiei un leu intarit este mai avantajos.

Dar, dincolo de un anumit prag, si eu socotesc acest prag nivelul de 3,5 RON pentru un euro, prioritatile incep sa se incalece unele pe altele. Sub 1 euro egal 3,5 RON, industria textila, confectiile si incaltamintea nu mai fac fata conditiilor de export.

Si asa aceste ramuri au probleme din cauza concurentei pietei asiatice. Daca le mai impovaram si cu consecintele evaluarii leului, le vom slabi mai mult decat ar face-o doar piata, cu regulile ei. Bine, veti spune, dar si evolutia leului face parte tot din regulile pietei.

Da si nu, caci Romania are o piata valutara prea mica pentru a putea actiona dupa regulile obisnuite ale pietei. Intr-o piata mare moneda nationala a unei tari cu inflatie relativ mare, cu o pozitie slaba in comertul international si cu deficite mari nu are de ce sa-si intareasca moneda.

Atunci cand discutam despre politica de neinterventie a BNR, aveam in vedere o fluctuatie controlata intre 3,5 - 3,7 RON pentru un euro. Slabirea leului la peste 3,7 RON pentru un euro ar presupune interventii costisitoare din partea BNR si a Ministerului Finantelor Publice.

Intarirea monedei nationale la peste 3,5 RON pentru un euro, ameninta exporturile. Cred ca politica de interventie a BNR trebuie sa aiba in vedere incadrarea in acest palier.