Marile companii de utilitati continua sa fie interesate de noi investitii in Romania si Bulgaria, atrase de ritmul rapid de dezvoltare economica atins de cele doua state, care urmeaza sa aderare la Uniunea Europeana in 2007, comenteaza Reuters.

"Vom participa la procesul de privatizare din Romania, in special in zona de nord, unde suntem deja implicati in domeniul gazelor naturale, astfel incat vom beneficia de economii", a declarat Walter Hohlefelder, membru in consiliul de conducere al E.ON Energie, care a participat la un seminar organizat la Londra.

El a adaugat ca regiunea este foarte atractiva pentru E.ON datorita dezvoltarii macroeconomice si ca grupul intentioneaza sa-si extinda activitatile si in Republica Ceha, Slovacia si Bulgaria.

Romania urmeaza sa continue, in acest an, vanzarea unor mine de carbune si a unor centrale energetice si sa finalizeze privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice in 2006, considerata un element esential al reformei din sectorul energetic inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

"CEZ intentioneaza sa devina una dintre cele mai importante companii din domeniu", a spus Omar Abbosh, de la firma de consultanta in domeniul utilitatilor Accenture.

In opinia sa, daca se trec in revista privatizarile si liberalizarile care au avut loc de-a lungul timpului in Europa de Vest, se poate observa ca o companie mare are rezultate mai bune fata de o firma mai mica, nou intrata pe piata.

CEZ, al doilea mare exportator energetic din Europa, a facut doua achizitii in regiune - distribuitorul roman de electricitate Electrica Oltenia si trei retele de electricitate in Bulgaria.

Planurile initiale de a privatiza grupul CEZ, cea mai mare companie din Cehia controlata inca de stat, au fost abandonate in urma cu mai multi ani.