Hotararea de Guvern privind acordarea de subventii la cumpararea de masini agricole poate fi publicata in Monitorul Oficial fara semnatura Ministrului Finantelor, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Ghorghe Flutur.

"Este un act normativ care trebuie dus la indeplinire de Ministerul Agriculturii. Fondurile sunt din bugetul Ministerului Agriculturii si nu din alta parte. Hotararea poate fi publicata fara semnatura ministrului Finantelor, asa cum prevede, din cate stiu, si legea de functionare a Guvernului", a explicat Flutur.

Saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a fost singurul membru al Executivului care s-a opus emiterii actului normativ, hotararea fiind adoptata totusi de Guvern. Popescu a declarat la acea vreme ca nu poate semna actul normativ intrucat reprezinta o subventionare indirecta a uzinei Tractorul.

Recent, ministrul Finantelor mergea chiar mai departe afirmand, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca ia in calcul varianta demisiei daca hotararea de subventionare va intra in vigoare.

"Daca hotararea va ajunge, pana la urma, sa intre, intr-un fel sau altul, in vigoare, sau daca se va incerca sa-mi fie fortata mana, ca sa zic asa, pentru a semna, eu iau in calcul si aceasta varianta a demisiei", a precizat Ionut Popescu, citat de RADOR.

Potrivit acestuia, actul normativ nu poate intra in vigoare fara semnatura sa.

"Ma tem ca hotararea nu poate fi publicata fara semnatura mea. Este o chestiune pe care am discutat-o cu juristii, pentru ca a nascut o dezbatere si aceasta chestiune, daca Secretariatul General al Guvernului, care trimite toate actele normative la Monitorul Oficial, poate trimite un astfel de act normativ fara semnatura ministrilor implicati.

Si, din cate am discutat cu juristii, se pare ca nu poate fi trimisa fara semnatura ministrilor implicati", arata Ionut Popescu.

El a mai argumentat, o data in plus, refuzul sau de a semna actul normativ, prin faptul ca ar trebui sa se termine cu "sarabanda ajutoarelor si cu risipa banilor".

In plus, Popescu a mentionat ca orice intreprindere care nu-si poate plati datoriile trebuie sa fie pana la urma executata silit, iar Tractorul Brasov a beneficiat dupa 1990 de nenumarate ajutoare desi nu si-a putut plati datoriile.

Subventia acordata producatorilor agricoli are o valoare totala de 100 de miliarde de lei vechi.

Programul permite producatorilor agricoli inregistrati in registrul agricol - persoane fizice sau juridice care nu acceseaza programe similare cu finantare externa - sa beneficieze din partea statului de o alocatie echivalenta cu 45% din pretul de achizitionare a utilajelor agricole noi.