Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anuntat, ieri, ca mai sunt disponibile circa 2.000 de note de acceptare privind programul de innoire a parcului auto, in acest an. Programul prevede ca toti posesorii de autovehicule Dacia vechi isi vor putea reinnoi masina, primind in locul celei vechi, pe care o predau producatorului, suma de 30 milioane de lei (circa 1.000 dolari SUA). "Aproximativ 13.

000 de dosare continand cereri pentru primirea celor 30 de milioane de lei in vederea achizitionarii unui autoturism nou au fost acceptate pana in prezent de Administratia Fondului pentru Mediu. Programul se va termina la finalul lunii noiembrie si va fi reluat in 2006”, a declarat Sulfina Barbu.

In completare, directorul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, a spus ca prin autoturism uzat se intelege acel autovehicul care este inmatriculat in Romania avand o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la data primei inmatriculari. "Pana in prezent sunt peste 1.000 de dosare in care nu s-a putut dovedi data inmatricularii”, a precizat Toti.

Datorii mari la Fondul de Mediu

Pe de alta parte, directorul AFM a afirmat ca peste 330 de societati comerciale nu isi platesc taxele de mediu si au datorii de aproximativ 164 miliarde de lei.

"La data de 31 iunie 2005, 333 de firme printre care Lafarge Agregate Betoane, Carpatcement Holding SA, Chimcomplex Borzesti, Carom si Oltichim, fara societatile din tutunul romanesc, au datorii de 164,3 miliarde de lei”, a subliniat Hoti. Potrivit acestuia, pentru recuperarea datoriilor au fost efectuate actini de identificare si au fost trimise somatii.

"Exista firme la care am blocat conturile, pentru ca nu au platit taxa de mediu. Participam la procese si la masa credala”, a mai declarat directorul AFM.