Autoritatile cauta o solutie in vederea introducerii obligativitatii asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale. O prima propunere luata in calcul este cea care stipuleaza ca valoarea maxima a despagubirii sa fie corelata cu cea de impozitare, dar sa nu depaseasca echivalentul in lei a 15.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, autoritatile locale sprijina proiectul de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale pentru locuintele aflate in proprietatea persoanelor fizice.

S-a mai decis ca asigurarea sa acopere riscurile de cutremur, inundatii, alunecari de teren si furtuna pentru sume de asigurare de valori diferentiate pentru mediul urban si mediul rural, care se vor indexa anual.

Primele de asigurare urmeaza a fi stabilite in principal in functie de gradul de cuprindere in asigurare si costurile de reasigurare, insa se preconizeaza ca vor fi fixe si de valori mici. De asemenea, vor exista subventii ale statului pentru plata primelor de asigurare de catre persoanele cu venituri mici, iar statul va oferi garantii pentru reasigurare.