Ion Iliescu si Petre Roman au discutat, ieri, timp de doua ore, despre un viitor comun. Roman s-a dus in sediul ISD din Atena, acolo unde Iliescu si-a stabilit cartierul general, imediat dupa Congresul PSD. Surse din partid spun ca cei doi lideri, altadata extrem de apropiati, au convenit in legatura cu prezenta mai activa in viata publica, incepand din toamna, in formula tandemului Roman-Iliescu.

Ei au vorbit despre o constructie politica de centru-stanga cu un mesaj mai bine structurat catre societatea civila. Se pare ca ei intentioneaza sa construiasca un pol de stanga, care sa reuneasca mai multe partide sub umbrela catorva idealuri comune, pe zona de stanga. Modelul adoptat este cel al "maslinului" lui Romano Prodi.

O asemenea miscare nu presupune fuziuni de partide, ci doar asocierea lor si, eventual, cooptarea unor aripi din diferite formatiuni de stanga. Pentru PSD, insa, miscarea Iliescu-Roman ar putea duce la scindarea formatiunii, mai ales ca Ion Iliescu a declarat in nenumarate randuri ca nu stie daca mai doreste sa ramana in partidul pe care l-a fondat.

Petre Roman este, in continuare, presedinte al Partidului Forta Democrata, insa scorul electoral al formatiunii este extrem de modest. In ultima perioada, Roman a avut diverse contacte cu PSD-ul condus de Mircea Geoana, in special in ultima luna, cand s-au intensificat discutiile despre anticipate, dar cei doi nu au cazut la nici o intelegere.

Anterior, Roman a discutat si cu Adrian Nastase, in perioada cand acesta conducea PSD-ul, dar nici aceste discutii nu s-au finalizat, la vremea respectiva fiind vorba de o posibila fuziune. Ion Iliescu a declarat, la randul sau, inca de acum o luna, ca in toamna va lansa un proiect mai amplu legat de social-democratie, dar nu a lasat nici o secunda sa se inteleaga ca se va impaca cu Petre Roman.

Drumul celor doi s-a despartit in 1991, cand Roman a fost nevoit sa demisioneze sub presiunea minerilor care au venit la Bucuresti. Cateva luni mai tarziu, FSN s-a rupt in doua si a rezultat o formatiune condusa de Petre Roman - PD-FSN - si o alta, fidela lui Ion Iliescu - FDSN, dupa care Petre Roman si Ion Iliescu nu si-au vorbit ani de zile.