Capitala Finlandei, Helsinki, gazduieste, incepand de astazi, cea de-a zecea editie a Campionatelor Mondiale de Atletism. Ajunsi joi la Helsinki, atletii romani au fost socati de diferenta de aproximativ 15 grade intre temperatura din metropola nordica si cea inregistrata in Romania. Ieri, la orele pranzului, la Helsinki erau 20 de grade.

Sapte dintre sportivii tricolori vor intra din prima zi in concurs. Cel dintai va fi Silviu Casandra, in dificila proba de 20 de kilometri mars, urmat de aruncatorul greutatii Gheorghe Guset in calificarile probei a carei finala este programata dupa-amiaza, de Mihaela Naescu la 800 de metri, de Cristina Casandra in calificarile de la 3.

000 de metri obstacole, de Monica Iagar si Oana Pantelimon in aceeasi faza la saritura in inaltime. Seara, Mihaela Botezan va concura in epuizanta proba de 10.000 de metri. Duminica dimineata va fi randul marsaluitoarelor Claudia Stef si Ana Maria Groza pe distanta de 20 de kilometri si a Nicoletei Grasu in calificarile de la disc.

Fara Ionela Tarlea Manolache, Maria Cioncan si Lidia Simon in delegatie, Romania spera, totusi, la un rezultat mai bun decat la editia precedenta, cand nu a obtinut nici o medalie. Cele mai mari sperante se leaga de evolutia vicecampionului olimpic Marian Oprea in proba de triplusalt.

Acesta are cea mai buna performanta a anului si nu il va avea printre adversari pe campionul olimpic Christian Olsson. De fapt, de la intrecere vor lipsi mai multi atleti celebri, printre care detinatorii recordurilor mondiale la 100 de metri si la aruncarea sulitei, jamaicanul Asafa Powell, respectiv cehul Jan Zelezny.

In Romania, intrecerile vor putea fi urmarite la televizor atat pe postul public de televiziune, cat si pe Eurosport.