Regulamentul privind aplicarea legilor proprietatii, adoptat joi de Guvern, contine o serie de prevederi care ridica semne de intrebare cu privire la intentia autoritatilor de a face dreptate in cazul celor deposedati in mod abuziv.

O noutate introdusa de regulament o reprezinta termenul de 90 de zile, in care proprietarii de terenuri de sub vii, pomi sau luciu pot "sa cada la pace" cu persoanele care au investit pe aceste terenuri.

Desi nu neaparat rau-intentionata, masura pare mai curand o tentativa a Guvernului de a arunca "pisica moarta" in curtea proprietarilor, decat o solutie eficienta la o problema "pritocita" deja timp de 15 ani. In loc sa ofere propietarilor, care au fost deja prejudiciati de stat prin nationalizare, o rezolvare clara si echitabila, noul regulament promoveaza retrocedarea la mica intelegere.

Cu alte cuvinte, fostii proprietari de terenuri, banuim neinitiati in tehnicile negocierii, trebuie sa cada la intelegere cu actualii proprietari de vii, livezi sau iazuri.

Handicapul pe care il are din start un om simplu in fata unui investitor important este, in plus, accentuat de ambiguitatea actului normativ, care prevede ca actualii investitori sa-i despagubeasca la valoarea de piata pe cei care isi solicita terenurile. Nu se precizeaza insa nicaieri cum se calculeaza valoarea pietei, expresia fiind suficient de vaga pentru a incuraja abuzurile.

Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, in termen de 90 de zile, cele doua parti trebuie sa ajunga la un acord, la o intelegere. "Daca nu, cel care a avut teren va solicita comisiei retrocedare in alta parte sau despagubiri", a precizat Flutur.

Nici in ceea ce priveste despagubirile acordate de stat proprietarilor de terenuri care nu s-au inteles cu proprietarii de investitii, lucrurile nu sunt foarte clare. Avand, insa, in vedere ultimele prevederi legislative privind Fondul Proprietatea este foarte probabil ca despagubirile sa fie constituite din actiuni la societati unde statul este inca actionar.

In concluzie, badea Ion si tata Floarea, care asteapta sa li se faca dreptate deja de ceva vreme sunt pusi intr-o situatie cel putin incurcata. Ori se inteleg intr-o perioada de 90 de zile cu investitorul la un pret destul de neclar (oricum investitorul nu are nici un interes sa plateasca prea mult proprietarului terenului), ori apeleaza la stat dupa scurgerea acestei perioade.

In acest caz, primesc o alta bucata de pamant, amplasata mai bine sau mai rau, sau, in functie de optiuni, primesc actiuni. Asa incat, in loc sa devina proprietar pe pamantul care ii apartine de drept, taranul roman este fortat de statul care la dezmostenit sa devina broker.

Organizatiile fostilor proprietari cer audienta la premier

"Normele de aplicare a legislatiei in domeniul funciar, privind procedura de retrocedare de urgenta contin o serie de prevederi ambigue care pun proprietarii in situatia de a nu-si mai putea recupera pamanturile", ne-a declarat Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc.

Organizatia este o alianta a societatii civile care cuprinde asociatii, sindicate, fundatii si persoane fizice din domeniul apararii dreptului la proprietate, sanatate, invatamant si cultura. Iurascu a subliniat ca nu este corect sa lasi vechiul proprietar sa se descurce cu societatea care a facut investitii pe terenul lui.

"In plus, nu este clar nici de unde va fi despagubit proprietarul", a adaugat Iurascu. El a subliniat ca probleme apar si in cazul retrocedarilor padurilor graniceresti, situatie pentru care au fost deja primite sesizari din teritoriu. "Regulamentul nu prevede in mod explicit retrocedarea proprietatilor catre comunitatile graniceresti", a explicat Adrian Iurascu.

El a mentionat ca potrivit actului normativ, aceste proprietati raman in administrarea consiliilor locale, ceea ce reprezinta o noua nationalizare. "Numai din judetul Bistrita Nasaud am primit sesizari privind problemele care ar putea aparea in cazul a 44 de comune, care acopera 100.000 hectare de padure", a mai spus Iurascu.

Presedintele Forumului Civic Romanesc a afirmat ca organizatia pe care o reprezinta va face interventii la Guvern si la Ministerul Agriculturii pentru a fi modificate reglementarile ambigue, care ar putea permite primarilor de rea credinta sa nu inapoieze proprietatile.

"Actul normativ trebuie amendat in asa fel incat sa se retrocedeze integral proprietatea, asa cum s-a promis", a subliniat Adrian Iurascu.

Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, regulamentul de aplicare a legislatiei in domeniul funciar, printr-o hotarare care reduce termenele prevazute pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a afirmat, la Palatul Victoria, ca solicitantii trebuie sa depuna cererile de retrocedare in termen de 60 de zile de la publicarea legislatiei, la sfarsitul lunii iulie. Astfel, cei indreptatiti sa primesca suprafete de teren sau paduri se vor adresa comisiilor comunale, pana cel tarziu la 22 septembrie.

Potrivit ministrului Agriculturii, regulamentul stabileste termene stricte si obligatorii pentru comisiile locale privind rezolvarea cererilor de retrocedare.

Punerea in posesie are loc in cel mult 10 zile, daca proprietarii sunt recunoscuti de vecinii funciari si terenul este neocupat. In cazuri mai complexe, comisia comunala va analiza cererile si va transmite actele spre validare in maximum 45 de zile. Mai mult, comisiile vor avea obligatia sa solicite institutiilor abilitatea documentele necesare pentru completarea dosarelor.

Actul normativ prevede si schimbarea comisiilor locale si judetene, in sensul reducerii numarului de functionari publici imlicati si cresterea numarului de reprezentanti ai proprietarilor. Flutur a mai aratat ca regulamentul stabileste sanctiuni de pana la 300 de milioane lei vechi pentru comisiile care nu respecta calendarul.

Actul normativ stabileste amenzi intre 50 de milioane lei vechi si 100 de milioane lei vechi si pentru institutiile care refuza sa elibereze documentele doveditoare, cum ar fi Arhivele Statului, Agentia Domeniilor Statului, Agentia Nationala de Cadastru si Regia Nationala a Padurilor.

Aceste institutii vor fi obligate sa permita consultarea arhivei si sa elibereze copii ale documentelor in termen de 30 de zile. In opinia ministrului Agriculturii, noua legisaltie a proprietatii in domeniului fondului funciar va duce la distribuirea unor suprafete de aproximativ 500.000 de hectare de teren agricol si doua milioane de hectare de padure.

El a mai spus ca in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor va fi infiintat un departament pentru monitorizarea modului de punere in posesie si la nivelul fondului funciar. Flutur a cerut autoritatilor publice, prefecti si primari, sa se implice in nominalizarea membrilor comisiilor de aplicare a legii.