timp ce Mircea Geoana si Adrian Nastase se lupta pe campurile de bataie ale televizoarelor si agentiilor de stiri pentru suprematia in PSD, Ion Iliescu preia initiativa unificarii social-democratiei romanesti alaturi de Petre Roman.

Discutii intre cei doi fosti parteneri au loc de circa un an de zile, dar au iesit la iveala in momentul in care Iliescu s-a trezit scos din cartile PSD, la congresul din aprilie. Toata lumea astepta o iesire glorioasa si razbunatoare a fondatorului pesedismului.

Acum, Iliescu, secondat de Petre Roman, vrea sa-i adune la un loc pe toti socialistii de bine ai Romaniei, ca in vremurile bune ale FSN-ului.

Complotul celor doi are, pe de o parte, scopul de a-l salva politic pe Petre Roman trecut pe linie moarta dupa pierderea conducerii PD si iesirea din acest partid. Pe de alta parte, Ion Iliescu le arata pisica liderilor PSD care l-au lasat fara functia de presedinte al partidului la care ravnea.

Chiar daca a renuntat, cel putin deocamdata, sa paraseasca PSD, Iliescu nu a renuntat la dorinta de a juca un rol principal in politica.

La sediul Institutului Social Democrat, Ion Iliescu s-a intalnit vineri, discret, cu Petre Roman, presedintele partidului „Forta Democrata“ ca sa puna la cale un pol politic al socialistilor.

Petre Roman a declarat ca, anterior intalnirii, i-a trimis lui Ion Iliescu o schita de program-cadru al polului social, intitulata „urgentele guvernarii“ iar discutia s-a concentrat pe formarea unui pol social ca „alternativa la actuala putere de dreapta“. Posibilitatea alegerilor anticipate este o alta motivatie, care ar putea grabi realizarea acestui plan.

Cele patru puncte ale proiectului se refera la iesirea din criza din domeniul sanatatii, reformarea sistemului de pensii (capitalizarea Casei Pensiilor), criza educatiei si a scolaritatii (asigurarea scolaritatii gratuite pentru 12 clase) si echitatea fiscalitatii, pe primul loc fiind scutirea de impozit pentru salariile care nu depasesc 150 de euro.

Roman a adoptat si un model, cel al „maslinului“ lui Romano Prodi, respingand fuziunile sau scindarile care ar fi contrare realizarii unui pol social.

Intalnirea este descrisa de presedintele „Fortei Democrate“ ca una intre „doi oameni care gandesc cu aceeasi sensibilitate politica de stanga“ si care au de mai multa vreme aceeasi idee a unirii fortelor de stanga intr-un „pol politic“.

Mai mult, Roman afirma ca a trimis un document cu acest proiect si liderilor PSD Mircea Geoana si Adrian Nastase, care ar urma sa fie analizat la inceputul acestei saptamani de conducerea partidului. Mircea Geoana a confirmat ca va discuta in perioada urmatoare cu Petre Roman despre realizarea unei platforme comune de actiuni civice si chiar politice.

„Ideea coagularii ideilor si personalitatilor de stanga intr-o platforma comuna de actiune civica si chiar politica reprezinta o necesitate intr-o perioada de asalt fara precedent a ultra-neoliberalismului si a individualismului egoist din Romania“, a declarat Geoana.

Pentru presedintele PSD, o astfel de platforma ar putea reprezenta o incurajare pentru intelectualii de stanga sa redevina o forta si o voce in dezbaterea de idei, dominata in Romania de retorica de dreapta.

Petre Roman a vorbit si el despre posibilitatea de a atrage reprezentantii sindicatelor si alte personalitati cu „aplecare sociala“. Tot potrivit lui Roman, reactia lui Iliescu la acest proiect este „pozitiva“. Acest lucru se justifica prin faptul ca un asemenea proiect ii ofera lui Iliescu asul din maneca pentru a-i tine in sah pe liderii PSD amenintandu-i voalat cu posibila sa plecare din PSD.

Deocamdata, Ion Iliescu tace si face.

In afara de „Forta Democrata“, la portile PSD mai bat partidul Alianta Socialista si Partidul Ecologist Roman condus de Petru Lificiu, pana nu demult parlamentar PSD. Alianta Socialista a atras atentia, dupa Congresul PSD, prin zvonul referitor la posibilitatea de a-i oferi o baza institutionala lui Iliescu daca acesta ar fi divortat de partidul pe care l-a fondat.

„PSD intr-o lumina destul de proasta“

Analistul politic Cristian Parvulescu crede ca o impacare intre Petre Roman si Ion Iliescu ar fi o „reconciliere istorica“, dar ca proiectul poate fi gandit si ca „o alternativa la conducerea lui Mircea Geoana“.

In acest fel, crede Parvulescu, Ion Iliescu, care a tot reclamat „existenta unui complot la nivelul PSD, care l-a impiedicat sa preia conducerea partidului in aprilie, ar putea deveni presedintele acestui pol social, o miscare foarte larga“, unde „ar putea juca un rol important“.

Crearea unui asemenea pol ar putea insemna, potrivit analistului, ca partidul lui Geoana nu este singura alternativa la guvernare, „ceea ce ar pune PSD intr-o lumina destul de proasta“.

Petre Roman demasca si in 1990

Celebra acuzatie „S-au demascat“ la adresa partidelor de opozitie a ramas eticheta lui Petre Roman dupa ce acesta a adresat-o din balconul fostului PNTCD din Piata Rosetti catre multimea violenta venita sa decapiteze principalul partid de opozitie din Romania. Lucrurile se petreceau pe data de 29 ianuarie 1990.

In dimineata acelei zile, un numar mare de „oameni de bine“ au blocat intrarea la sediul PNTCD, devenind din ce in ce mai violenti odata cu trecerea orelor. Intimidarea opozitiei avea loc la o zi dupa ce Corneliu Coposu si ceilalti lideri ai partidelor istorice i-au cerut lui Ion Iliescu sa renunte la monopolul puterii si sa accepte dialogul cu partidele istorice. In jurul orei 10.

30, la fata locului a aparut Petre Roman, pentru ca liderii taranisti sunasera la Palatul Victoria si reclamasera violenta la care sunt supusi. El le-a spus fruntasilor PNTCD ca nu le poate garanta securitatea in sediu, motiv pentru care le-a oferit ca singura scapare ajutorul armatei pentru a iesi din sediu. Asa s-a ajuns la scoaterea lui Corneliu Coposu cu TAB-ul din sediul partidului.

De la balcon, Roman a tinut insa un discurs catre multime in care a rostit si celebrul „S-au demascat“, despre reprezentantii opozitiei. Atunci, ca si acum, cuplul Iliescu-Roman functiona impecabil.