Fostul premier a fost tras de urechi de actualul sau sef de partid pentru ca ar cauta cu orice pret publicitatea

Conflictul Mircea Geoana (presedinte PSD) si Adrian Nastase (presedinte executiv PSD), consumat pana acum departe de ochii si urechile indiscrete ale presei, a rabufnit ieri public. Marul discordiei? Aparitia in emisiunile televizate.

Intr-un interviu acordat Rompres, Geoana i-a atras atentia lui Nastase ca „expunerea mediatica excesiva dauneaza” si ca, in PSD, seful e unul singur: presedintele partidului. Replica lui Nastase a venit prompt, tot prin intermediul unui interviu, acordat tot unei agentii de presa: Mediafax.

Presedintele executiv al PSD a apreciat ca, la viitoarea sedinta a conducerii partidului, „va trebui sa lamurim daca la Congres s-a stabilit o formula de functionare a partidului 1+599.999 sau daca a fost aleasa o echipa de conducere cu roluri complementare”.

Austeritate comunicationala

„Un lucru este cert. Liderul partidului este unul singur, iar aceasta este o regula pentru toata lumea. Adrian Nastase stie ca, din partea mea, se bucura de tot respectul, dar trebuie sa inteleaga ca acum, expunerea mediatica excesiva dauneaza.

Potentialul sau este insa important si o revenire este foarte posibila daca intelege nevoia de schimbare”, a declarat Mircea Geoana, in interviul acordat Agentiei nationale de presa Rompres. Presedintele PSD a admis ca, in partid, „exista o discutie mai larga privind nevoia de mai multa austeritate comunicationala a liderilor partidului”.

„Austeritatea comunicationala nu este un principiu care se aplica preferential, ci este valabil inclusiv in cazul meu. Prin austeritate comunicationala inteleg un stil mai sobru si mai retinut de a ne adresa publicului si de a aborda problemele.

Sa ne corelam mai mult cu problemele reale de pe agenda oamenilor, sa batem tara in lung si in lat, in loc sa batem la usile televiziunilor”, a spus Geoana.

Relatie in... teste

Intrebat daca se afla in conflict cu Nastase, Geoana a spus ca relatia sa cu presedintele executiv al PSD „e o relatie veche si constructiva”, care insa „trece acum printr-o noua etapa si e supusa unui test important din ambele parti”.

„In plus, exista „binevoitori” care si-au facut o adevarata meserie din a strecura fitile care sa ne strice relatia. Insa oamenii politici adevarati stiu sa faca distinctia intre realitate si fictiune, intre colegialitate si intriga de pe culoare”, a mai spus Geoana.

Sorin Ionita: „Vor fi ape tulburi in PSD”

In opinia analistului politic Sorin Ionita, in PSD, problema nu este neaparat una de conflict intre Mircea Geoana si Adrian Nastase. „Ei se mai inteapa, maine vor spune ca nu au nici un conflict. Adevarata problema o reprezinta lipsa de reforma a PSD. Acest partid nu s-a reformat absolut deloc, iar congresul din aprilie nu a rezolvat problema”, a spus Ionita.

El crede ca in momentul de fata „sunt cel putin patru clanuri mari in PSD, e grupul Geoana, grupul Nastase, grupul Iliescu, sunt oamenii lui Mitrea, pe unde or mai fi ei, e organizatia de Bucuresti. Nu va fi liniste pana nu va prevala unul dintre aceste grupuri. Alegerile anticipate ar fi rezolvat problema, pentru ca le-ar fi dat ocazia sa se lupte pentru suprematie.

Eu nu ma astept sa fie liniste, sunt sigur ca intepaturile de genul acesta dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase vor continua”.