PSD risca sa piarda cele mai importante bastioane pe care le mai detine dupa esecul electoral din anul 2004: presedintia Senatului si a Camerei Deputatilor si puterea in administratia publica locala. Totusi, in judete, pozitia PSD la care aspira Alianta D.A. este sustinuta de politicile de aliante incheiate cu PRM, PC si UDMR.

Intentia PNL si PD de a modifica Legea nr. 215 a administratiei publice locale are drept scop subminarea puterii pe care PSD o detine de 15 ani in judete prin controlul Consiliilor Judetene si al majoritatii directorilor institutiilor descentralizate, fideli fostului partid de guvernamint.

Concret, Alianta D.A. propune, prin modificarea Legii nr.215, ca presedintele Consiliului Judetean sa fie schimbat din functie cu votul majoritatii simple a consilierilor.

In prezent, legea prevede ca presedintele CJ poate fi inlocuit doar prin votul a doua treimi din consilieri. In plus, PNL-PD sustin ca directorii institutiilor descentralizate sa se transforme din functionari publici in manageri cu contract.

Astfel, ei ar putea fi inlocuiti odata cu schimbarea mandatului guvernamental. Dar, de la interesul Aliantei D.A. de a reduce considerabil, prin lege, marea putere pe care o detine PSD in judete si pina la practica, drumul trece prin combinatii politice la care liderii pesedisti sint mai performanti decit democratii si liberalii.

PSD conduce la virf jumatate dintre judetele tarii

Dupa alegerile locale din anul 2004, PSD detine presedintia a 19 Consilii Judetene. Impreuna cu cei trei sefi de CJ de la PRM, opozitia controleaza astfel mai mult de jumatate dintre judetele tarii. Dar lucrurile, din punctul de vedere al Aliantei PNL-PD, stau si mai prost. Conducerile Consiliilor Judetene sint formate din presedinte si doi vicepresedinti.

Dintre acestia din urma, doar in noua judete din 41 sint reprezentanti ai PNL, PD si UDMR. Restul apartin PSD, PRM si Partidului Conservator. Evident, faptul ca PSD domina in judete se explica in cea mai mare masura prin votul si aliantele pe care partidul condus de Mircea Geoana le are cu „solutia imorala”, adica partidul lui Dan Voiculescu.

Cum sa conduci in minoritate

Bacaul, fief consacrat al PSD, controlat de celebrii Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov, a parut ca s-a desprins de regula in momentul in care locuitorii resedintei de judet l-au respins la vot, in iunie 2004, pe Dumitru Sechelariu. Compozitia CJ Bacau arata insa ca PSD nu este usor de inlaturat de la putere, oriunde o fi ea.

Sefia Consiliului o detine PSD, cei doi vicelideri apartin PRM, PSD are 15 consilieri, PNL, 13, PUR, unu, PD, sase, iar PRM, unu.

Vrancea si Gorj, judete „incurabile’’

In Vrancea, „provincia europeana’’ controlata de Marian Oprisan de aproape 15 ani, situatia este si mai clara. Cu 17 consilieri din 32, PSD detine sefia Consiliului Judetean, prin Oprisan, care este secondat de un consilier PSD si de unul de la Partidul Conservator.

Desi Nicolae Mischie a fost predat Parchetului National Anticoruptie de catre PSD in anul electoral 2004 pentru a crea iluzia ca este dispus sa lupte cu coruptii din partid, judetul Gorj a ramas sub controlul aproape total al PSD.