O firma americana a decis sa-si mute activitatea din Ungaria in Romania. Munca ngurilor a ajuns sa ii coste sase dolari pe ora. La noi, pretul muncii este de numai un dolar.

Compania americana Artesyn Technologies a decis sa-si inchida o fabrica din Ungaria, din cauza costului mare al fortei de munca, si sa mute activitatea acesteia in Romania, potrivit publicatiei americane “Boca Raton News”.

“In 2001, cind am deschis fabrica la Tatabanya, in Ungaria, costurile cu forta de munca erau de un dolar pe ora. Acum, sint de sase dolari. Vom reloca activitatea in Romania, si putem sa aducem din nou costul fortei de munca la un dolar pe ora si sa ne crestem profitabilitatea”, a declarat presedintele Artesyn, Joseph O’Donnell.

El a explicat ca aceasta crestere a costurilor in Ungaria a fost determinata de deprecierea monedei ungare si de cresterea costului vietii in aceasta tara.

Economii de sase milioane de dolari

La fabrica din Ungaria, care va fi inchisa pina la sfirsitul anului, lucreaza 400 de angajati. Dupa relocarea activitatii in Romania, Artesyn estimeaza ca va face economii de sase milioane de dolari. De asemenea, pentru anul viitor, oficialii companiei se asteapta la o crestere cu 10% a valorii actiunilor Artesyn.

O’Donnell a explicat ca relocarea activitatii in Romania este una dintre masurile luate de managementul Artesyn “de a reduce costurile operationale, de a imbunatati productivitatea si de a lansa pe piata echipamente cu un cost de productie mai scazut”.

Se muta la canadienii din Romania

Compania americana, cu sediul central in Boca Raton (Florida), este unul dintre liderii mondiali in productia de echipamente de conversie electrica si de comunicatii. Are 6.200 de angajati si trei mari centre de productie, doua in Statele Unite si unul in China.

Compania, care are printre clienti Alcatel, Cisco, Dell, Nokia, IBM, Motorola sau Sun Microsystems, estimeaza pentru acest an un profit de circa 400 de milioane de dolari.

Artesyn isi va muta activitatea in Oradea, la Bors, pe o platforma a companiei canadiene Celestica. Grupul canadian, specializat in productia de subansamble electronice, a demarat constructia unei fabrici la Bors in 2004 si a investit 100 de milioane de dolari. Celestica are o cifra de afaceri de 6,7 miliarde de dolari.