Cei 7 marinari aflati la bordul mini-submarinului rusesc, captiv de 3 zile pe fundul Oceanului Pacific, au fost salvati. Submarinul britanic SCORPIO a reusit, duminica dimineata, sa taie cablurile in care ramasese blocat submersibilul rus, iar acesta a reusit sa se ridice la suprafata.

O misiune militara de rutina in Oceanul Pacific s-a transformat joi intr-un cosmar. Un submarin rusesc a ramas blocat la 190 de metri adancime, intr-o retea de cabluri care ancorau o antena militara secreta. La bord se aflau 7 persoane, pregatite pentru misiuni de salvare.

Informatiile contradictorii privind cantitatea de oxigen de care dispuneau membrii echipajului au ridicat temeri privind succesul misiunii de salvare. Oficialii afirmasera vineri ca echipajul mai are aer pentru 24 de ore, dar au extins treptat limita, pe masura ce timpul a trecut.

Autoritatile rusesti au intampinat dificultati in a aduce mini-submarinul la suprafata. Structura care il bloca era la randul ei, tinuta la fundul oceanului de 2 ancore. Echipele de salvare au esuat ieri in tentativa de a ridica submarinul, asa ca au cerut ajutor Statelor Unite si Marii Britanii.

Submersibilul de salvare SCORPIO 45, cu echipaj britanic la bord, a fost cel care a efectuat cea mai importanta etapa a misiunii. Robotul a taiat cablurile care tineau submarinul pe fundul oceanului. Acesta s-a ridicat imediat la suprafata, in ciuda avariilor suferite in adancuri.

Misiunea s-a incheiat in succes, iar mebrii echipajului au iesit fara ajutor din submarin. Reactiile oficialilor de la Kremlin au amintit Rusiei de tragedia submarinului Kursk.

Accidentul a fost facut public abia vineri, iar ministrul de interne rus, Sergei Ivanov, trimis de presedintele Vladimir Putin sa preia operatiunile de salvare, nu ajunsese in regiune inainte ca echipajul sa ajunga si el, in siguranta, la suprafata.