Se tot vorbeste ca exista doua Romanii. Sau mai multe perechi a cate doua Romanii. Una tacuta, alta galcevitoare. Una traditionalista, alta progresista. Una corupta, alta onesta. Una buna, alta rea. Una calda, alta rece. As adauga, la toate acestea, inca o categorie: Romania noastra si Romania altora.

Sa ma explic.

In vreme ce noi ne-am petrecut aproape tot sezonul estival in batalii hilare de partid, ne-am certat cat pentru un intreg mandat, ne-am trimis sageti de la Victoria la Cotroceni si invers, ne-am pasat vina in privinta inundatiilor si ne-am varsat apoi nemultumirea pe canicula, ne-am invrajbit pe subventii la tractoare, majorarea TVA si inzecirea impozitelor pentru vile si case mai rasarite,

altii ne studiaza - de la distanta si din interior - si iau decizii care sa-i favorizeze. Lucru perfect legal, onorabil si laudabil pentru ei.

In principal, este vorba despre potentialul nostru imobiliar, pe care noi stim sa-l pretuim si nu prea. La nivel particular, sunt multi care au vazut in afacerile imobiliare o sursa sigura de venit pentru viitor, dar la nivel de tara suntem absolut dezinteresati.

Nu avem nici un plan - ca despre strategie nici nu poate fi vorba - privind bogatiile noastre imobiliare, in special cele care vizeaza zonele montane si litoralul.

Dar nu-i nimic, poate ne trezim macar acum, cand au aparut tot felul de studii, comandate si realizate in strainatate, despre averea noastra in plan imobiliar. Unul dintre acestea ii indeamna pe cetatenii Marii Britanii sa investeasca in Romania.

Un avantaj prezentat englezilor il reprezinta faptul ca in Romania urmeaza sa se faca un numar mare de restituiri de proprietati. Conform unui studiu prezentat de site-ul My Finances.co.uk., Bulgaria figureaza in fruntea listei de tari central si est-europene unde s-au facut cele mai multe restituiri de proprietati.

Raportul sustine insa ca, „pentru investitorii straini care doresc sa fie cu un pas inainte, Romania ofera posibilitati atractive”.

Aceste sugestii de investitii au fost facute cu toate ca, intr-un singur an, preturile unor terenuri romanesti au crescut cu 700%. Dar tot au ramas rentabile.

„Pentru cei care doresc sa faca o miscare isteata si rapida, investitiile in terenurile din Romania ofera o oportunitate intr-adevar exceptionala”, precizeaza Dave Wellen, de la Chindia’s Estates, pentru a-i convinge pe supusii reginei sa nu mai stea pe ganduri.

Site-ul nu pierde din vedere nici faptul ca tara noastra a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana pentru anul 2007 si ca este membra NATO.

Publicatia electronica adauga, citand Chindia’s Estates, ca preturile caselor din Bucuresti, Constanta, Brasov, Cluj, Timisoara, Oradea, Ploiesti si Targoviste au crescut cu 40% doar in 2003-2004. Si ca nu se vor opri, deci iata ce afacere buna! Pe de alta parte, Romania se bucura de dezvoltarea turismului, cu lanturi hoteliere importante, care se extind in toata tara.

Nu cred ca cineva, dintre cei care au avut acces la aceste informatii, a reflectat prea mult, daca sa intre sau nu intr-o astfel de afacere. Mai ales ca business-ul propus in Romania are miros de aer proaspat de la munte si gust de rasarit de soare la malul marii.

Englezii sunt sfatuiti, practic, sa investeasca in confortul lor, al familiilor si prietenilor, nicidecum nu sunt vizate investitiile industriale, din care am avea si noi de tras un mai mare profit.

Trebuie sa recunoastem, e absolut admirabil sa te intalnesti pe cararuile de munte sau pe faleza cu vecinul nascut la Londra, dar, pragmatic vorbind, banii pusi la treaba in folosul inventarii unor noi locuri de munca inseamna cu totul altceva.

Decat nimic, e drept ca trebuie sa ne multumim si cu proprietatile devenite, peste noapte, englezesti ori nemtesti, dar parca tot mai de viitor sunt atelierele in care sa se faca productie si care sa se dezvolte.

Dar, pentru face saltul de la proprietar de vila si teren de golf la investitor in fabricute de confectii ori marochinarie, investitorilor straini trebuie sa li se promita ceva. Nu marea cu sarea - astea, dupa cum vedeti, si le iau singuri -, ci altceva: legi, reguli, coerenta. Suna cam… neromaneste, nu?