In Bulgaria, negocierile dintre fortele de centru si cele de stanga au esuat. Presedintele Ghiorghi Parvanov va incredinta unei alte forte politice mandatul de a forma Guvernul.

Daca si aceasta incercare de a forma o coalitie guvernamentala – cea de-a treia – va da gres, atunci seful statului va fi obligat sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate.

Ieri, partidul socialist a anuntat ca refuza sa formeze o coalitie cu partidul fostului premier, Simeon de Saxa. Partidul socialist a castigat alegerile din 25 iunie, dar nu a reusit sa formeze guvernul.

Dupa acest esec, presedintele a incredintat fostului premier misiunea formarii unui cabinet, dar si acesta a dat gres, cu toate ca ii oferise postul de premier lui Serghei Stanisev, liderul Partidului Socialist. El si-a motivat refuzul prin aceea ca nu vrea sa fie aliatul celor care au dus tara intr-o fundatura.

Socialistii au obtinut 82 de fotolii din cele 240 ale Parlamentului, insuficient pentru a forma un guvern monocolor. Daca si aceasta incercare de aforma guvernul esueaza, exista riscul ca aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana – implicit si a Romaniei – sa fie amanata cu un an.