Gheorghe Flutur lanseaza un avertisment "haiducesc" la adresa "samsarilor imbogatiti din tranzactii ilegale de terenuri, mutate din comune obscure in zone rezidentiale" (gen Snagov, litoral sau suburbii ale marilor orase - n.r.

), avertizandu-i ca daca vor fi prinsi, nu numai ca se vor alege cu dosare penale, dar "acestia vor fi obligati sa inapoieze proprietarului de drept intreaga suma obtinuta in plus".

Totodata, Flutur precizeaza ca pentru detinere ilegala de terenuri, Codul penal actual prevede inchisoare de la 1 la 7 ani.

"Da, vreau sa bulversez baronii latifundiari, pe astia vreau sa-i bulversez, pentru ca au primit de pomana si prin aranjament terenuri. (...) Cei care au primit terenuri de buna-credinta, chiar pe un alt amplasament, raman acolo, nu-i bulverseaza nimeni, insa acolo unde s-au facut abuzuri trebuie sa plateasca", a spus ministrul Flutur intr-un interviu acordat postului Radio Romania Actualitati.

Chestionat asupra modalitatilor in care va actiona in acest sens, Gheorghe Flutur a precizat ca, potrivit Legii nr. 274/2005 si a regulamentului, nu doar ca au fost impuse termene stranse, dar in comisiile judetene, pentru prima data si in mod obligatoriu, vor fi prezenti si reprezentantii proprietarilor.

Regulamentul de aplicare a Legii nr. 274/2005 incearca sa elimine, cat mai este posibil, nedreptatile facute de Legea fondului funciar nr. 18/1991. In Anexa 18 sunt precizati coeficientii de transformare in arabil a diverselor categorii de teren existente.

Astfel, terenul arabil este echivalat la aceeasi paritate cu pasunea sau faneata, daca acestea pot deveni teren arabil. In caz contrar, limita inferioara este 0,4 hectare arabil la 1 hectar pasune, respectiv de 0,5 hectare arabil in cazul a un hectar fanete.

De asemenea, un hectar de vie hibrida este egal cu un hectar arabil, iar un hectar vie nobila poate fi echivalat cu 1-4 ha de teren arabil, in functie de calitatea solului, de relief, de numarul de butuci pe hectar, de varsta plantatiei, de gradul de consacrare a podgoriei si de potentialul de productie.

Pentru livezile clasice, un hectar de pomi poate fi echivalat cu 1-2 ha de teren arabil, in functie de calitatea solului, relief, numarul de pomi/ha, varsta plantatiei, speciile de pomi, bazine pomicole consacrate si potential de productie.

In cazul livezilor intensive si superintensive, un hectar poate fi echivalat cu 1-3,5 ha arabil, in functie de aceleasi criterii ca in cazul precedent.

"Sunt prevederi foarte clare si in ceea ce priveste scoaterile din circuitul agricol a terenurilor care au intrat in intravilan pentru constructia de case. Acolo nu se mai plateste nici un fel de taxe", a mai spus Gheorghe Flutur.