Riurile din nordul si estul tarii sint in pericol sa se umfle din cauza ploilor cazute in Ucraina si Polonia, avertizeaza Ministerul Administratiei si Internelor.

Vestea buna e ca precipitatiile abundente din Romania ultimelor luni sint pe cale sa intre in normalitate saptamina asta, prognozeaza hidrologii.

Va ploua in limite normale, 10-15 l/mp, cu posibilitatea producerii unor viituri rapide si scurgeri pe riurile mici si cursurile superioare ale riurilor din vestul si sudul tarii.

Vestea rea, dupa cum spune Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei, e ca ploile mari s-au mutat in aceste zile in Ucraina si Polonia, si ele ar putea avea influente asupra izvoarelor riurilor care au provocat deja inundatii catastrofale in Romania: Siret si Prut, dar si asupra riurilor din nord: Iza, Viseu, Crasna, care se varsa in Tisa.

Sorin Rindasu, seful dispeceratului de la Apele Romane, adauga faptul ca prognozele privitoare la Ucraina au fost mai sumbre zilele trecute, si chiar daca avertizarile se mentin, cursurile riurilor nu sint deocamdata influentate de precipitatiile abundente.

„In cazul producerii unor viituri le putem controla de la intrarea in tara, prin barajele existente la granita, pe Siret, si prin barajul de la Stinca Costesti, pe Prut”, ne linisteste Rindasu.

El a adaugat ca saptamina aceasta ploile vor alterna cu zilele senine si ca nu exista pericolul producerii altor inundatii in nici o zona a tarii. Numai in aceasta luna, inundatiile au afectat 13 judete si 168 de case si 40 de poduri“.

7.000 de someri dupa inundatiile din Bacau

Peste 1.000 de firme din zona Moinesti - Comanesti din judetul Bacau isi vor inchide portile, din cauza inundatiilor. Majoritatea firmelor sint profilate pe prelucrarea lemnului, iar lucratorii nu mai pot ajunge la exploatari, drumurile forestiere fiind rupte de ape.

Alte firme s-au trezit cu instalatiile sau spatiile comerciale si de depozitare luate de apa. In citeva saptamini, numarul somerilor din judet va creste cu 7-8.000, estimeaza oamenii de afaceri.