La capatul a 13 zile de discutii, cu usile inchise, asupra programului nuclear nord-coreean, reuniunea in sase de la Beijing a fost suspendata pana la sfarsitul lunii.

Reprezentantii celor sase (cele doua state coreene, plus SUA, China, Japonia, Rusia) urmeaza sa se reintalneasca la 29 august, ragazul urmand a fi folosit pentru consultari.

Ministrul de Externe adjunct nord-coreean, Kim Kye Gwan, a declarat ca tara sa este nevoita sa produca arme nucleare deoarece America o ameninta cu asemenea arme si a reiterat cererea ca americanii sa le ofere garantii de securitate si sa-si retraga armamentul atomic tactic de pe teritoriul Coreii de Sud.

SUA neaga insa ca ar avea asemenea armament pe teritoriul sud-coreean (unde sunt dislocati 32.500 militari ai Unchiului Sam) si insista ca nord-coreenii sa renunte la programul lor nuclear inainte de a primi garantiile cerute.

Delegatul american la reuniunea de la Beijing, Christopher Hill, asistent al secretarului de stat, a criticat si insistentele Phenianului de a avea dreptul sa posede reactoare nucleare cu apa usoara, pentru a-si putea satisface necesitatile in materie de energie.

America se impotriveste, pe motiv ca produsele secundare ale activitatii unor astfel de reactoare pot sluji la fabricarea unor bombe nucleare.

Cu alte cuvinte, a aparut un nou obstacol in calea unui acord, referitor la activitatile nucleare in scopuri pasnice, subiect deosebit de delicat, deoarece granita dintre utilizarile pasnice si cele militare ale energiei atomice e destul de fluida.

Delegatul chinez Wu Dawei, care este si presedinte al reuniunii, a descris ca "utile" discutiile, afirmand ca nu stie daca, dupa reluarea negocierilor, ele se vor incheia in mod pozitiv.

Interesant este insa ca atat nord-coreenii, cat si americanii si-au declarat disponibilitatea de a continua contactele neoficiale in timpul pauzei intervenite.

Criza nucleara nord-coreeana a izbucnit in 2002, cand s-a aflat ca Phenianul dezvolta un program de fabricare a unei bombe atomice. Criza s-a adancit dupa ce nord- coreenii s-au retras din tratatul de neproliferare si au anuntat, la inceputul acestui an, ca poseda un numar de arme nucleare pe baza de plutoniu.

Primele trei runde de convorbiri pentru rezolvarea crizei au ramas fara rezultat, ramanand de vazut daca sansele actualei runde, a patra, vor fi mai bune.