Vinul a adus in tara in primele sase luni ale anului aproximativ 10 milioane de euro. Potrivit datelor Patronatului National al Viei si Vinului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, aceasta suma este mai redusa cu 8,1%.

Desi, anul trecut, vinul ocupa locul trei intre produsele agroalimentare exportate, acum acest produs a cazut pe locul sase, dupa animalele vii, porumb, floarea-soarelui, orz si nuci.

"Aceasta situatie poate fi explicata si prin faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut, ca urmare atat a evolutiei cursului valutar care le-a creat dificultati inca de la inceputul anului, dar si din cauza sprijinului redus pe care statul l-a acordat in vederea promovarii exporturilor", se arata intr-un comunicat de presa al PNVV.

Producatorii de vin acuza Ministerul Agriculturii ca nu a tinut cont de solicitarea lor in stabilirea primelor la exportul de vinuri cu denumire de origine controlata in tari extracomunitare.

Desi solicitarea a fost de 21.028 lei/litru, ministerul a anuntat ca saptamana aceasta va publica in "Monitorul Oficial" un ordin prin care va acorda doar 8.000 lei/litru (anul trecut, subventia la export fiind de 4.500 lei/litru).

"Avand in vedere ca vinul reprezinta un vector de imagine pentru Romania, consideram insuficiente actiunile intreprinse de Guvern pentru promovarea acestuia. In acest sens, este necesara aplicarea planului de masuri prevazute in Strategia de export, prin programe directe comune in parteneriat public-privat", se mai arata in document.

Pentru ca, in negocierile cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul la exportul unui contingent de 345.000 hl fara taxe vamale, pietele din Europa sunt principalele destinatii ale vinului romanesc.

Astfel, aproximativ 57% din cantitatea exportata (respectiv 70% din valoarea exporturilor) s-a indreptat catre tari din UE. Principalele piete europene raman Germania (78.700 hl; 4,43 milioane de euro) si Marea Britanie (6.500 hl; 8,7 milioane de euro).

O alta piata importanta, sub aspectul volumelor exportate (35,3% din totalul exporturilor), este Republica Moldova, cu care Romania a incheiat un Acord de Comert Liber, in baza caruia nu se percep taxe vamale.

In fapt, Moldova reprezinta doar o tara de tranzit pentru vinurile romanesti care, importate in vrac si apoi imbuteliate, se regasesc ca vinuri moldovenesti pe piata Rusiei.

Potrivit datelor PNVV, se remarca o crestere spectaculoasa a exporturilor catre piata SUA, cresterea fiind de 56%, de la 385.500 de euro la 599.800 de euro.

- Exportul pe piata UE: Germania - 78.700 hl; venituri - 4,43 mil. euro; Marea Britanie - 6.500 hl; venituri - 8,7 mil. euro

- Exportul in Republica Moldova - 35,3%, cu destinatia pe piata Rusiei

- Exportul pe SUA, in crestere de la 385.500 in 2004 la 599.800 euro in 2005