De sambata pana luni, din tovarasi de chef, sprit si tango, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au ajuns dusmani jurati, intre care nu mai e loc de impacare.

Presedintele a venit de la mare cu o falca in cer si cu una in pamant si a dovedit inca o data cat de periculos este atunci cand joaca la rupere, dupa regula sa sfanta "totul sau nimic".

Liderii PSD ar trebui sa-si ia notite, de acasa sau din strainataturile in care isi fac concediile linistiti, despre modul in care se ataca cu adevarat guvernarea atunci cand iti propui sa o zdruncini din temelii si nu sa te prefaci ca o deranjezi, scarpinand-o usor pe spate.

Traian Basescu, in interviul acordat postului national de radio, a revenit la forma care l-a consacrat sub regimul pesedist, de sef necrutator al Opozitiei, infierand coruptia, ineficienta si minciunile puterii. Cu o singura diferenta. Acum isi darama propriul Guvern, il calca in picioare pe premierul pe care l-a investit.

Atacul este devastator. Presedintele l-a acuzat pe premier ca minte, incercand sa-si acopere relatiile cu anumite cercuri de interese care ii controleaza, de fapt, deciziile politice.

Traian Basescu a spus pe sleau ca anularea demisiei "irevocabile" a fost o hotarare luata in urma discutiilor cu cateva persoane influente reprezentante ale unui grup de interese economice.

Ca sa-si dovedeasca acuzatiile, seful statului a promis ca va cere desecretizarea documentelor de la serviciile speciale, informatii pe care sustine ca le-a primit si premierul.

Calin Popescu Tariceanu are de ce sa regrete clipa sa de glorie in care a depus in fata lui Traian Basescu juramantul de investitura in functia de prim-ministru. Dupa numai cateva luni, se gaseste intr-o situatie care nu ii ofera prea multe variante.

Ar putea incerca sa reziste, sa forteze o coabitare cu presedintele Basescu. Pentru a organiza rezistenta, premierul ar avea insa nevoie de o forta politica puternica in spate, care sa-l acopere in Parlament.

I-ar mai trebui un partid propriu solid, motivat si mai ales unit. Si, nu in ultimul rand, ar trebui sa mai aiba un grad mare de credibilitate, ca ultim bastion in fata tirurilor nimicitoare ale presedintelui. Din pacate pentru el, premierul sta prost pe toate cele trei fronturi. In Alianta, PD nu ii este credincios sefului guvernului, ci presedintelui Basescu.

Daca va trebui sa aleaga intre cei doi, democratii vor trece, in toiul bataliei, cu surle si trambite, de partea liderului lor adevarat, Traian Basescu. Restul oastei de stransura, UDMR si PC, nici nu mai conteaza. Partidul propriu, PNL, este slabit de disensiunile interne.

Deja guvernul functioneaza cu un ministru demisionar, Mona Musca, una dintre personalitatile care l-au contestat cel mai mult pe Calin Popescu Tariceanu.

Iar in privinta credibilitatii, dupa istoria demisiilor uitate, premierul a pierdut puncte importante. Mai simplu ar fi ca seful guvernului sa abandoneze lupta.

Ar putea sa plece pur si simplu si sa-l lase pe Basescu sa se spele pe cap cu toate problemele formarii unui nou executiv si cu tot balamucul care va iesi de aici.

Sau ar putea negocia, incercand ca retragerea sa sa fie acoperita prin validarea rapida a unui nou guvern, pe baza aceleiasi majoritati parlamentare. In cele din urma, premierul a decis sa reziste pe baricade.

Vor urma zile grele pentru seful guvernului. Ii va trebui toata taria de care pana acum nu a dat dovada. Traian Basescu va continua atacurile si va gasi noi brese in aparare. Presedintele a dovedit ca nu are mila si nici scrupule.

A aruncat deja in lupta serviciile secrete si cine stie ce va mai inventa. Gaselnita cu "cercurile de interese" lasa impresia ca spune foarte multe, dar un grup de interese este si asociatia brutarilor si a fabricantilor de galosi de guma, atat de necesari pe timp de ploaie.

A vorbi vag despre lucruri incerte, dar pe un ton grav, este o alta strategie a presedintelui. El il obliga pe premier sa explice, sa fie mereu in defensiva. Escaladarea crizei din relatiile presedinte-premier nu este insa efectul unei disfunctii politice reale, ci rezultatul rafuielilor personale ale sefului statului.

Traian Basescu nu ii va ierta premierului Tariceanu ca i-a promis alegeri anticipate si apoi l-a lasat fara ele, tocmai in momentul in care isi freca mainile, gandindu-se la deliciile unei noi campanii electorale. Din pacate, problemele reale ale oamenilor si ale Romaniei nu mai au loc, in acest spectacol absurd al crizelor esuate.