Cunostintele celor mai multi romani despre Manuc se limiteaza la celebrul han din vechiul Bucuresti care-i poarta numele. Expozitia inaugurata ieri la Palatul Sutu ne ajuta sa aflam, prin imagini si obiecte de epoca, cine a fost cu adevarat Manuc Bei.

Amanunte despre Manuc aflam chiar din titlul expozitiei: „Manuc Bei, negustor si diplomat“, manifestare ce isi propune sa aduca o noua contributie la prezentarea uneia dintre cele mai interesante si originale personalitati din trecutul nostru istoric.

Ionel Ionita, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, (MMB) ne-a spus ca „Manuc a fost o personalitate complexa si controversata, un personaj de roman de capa si spada“.

Viata si activitatea economica, politica si diplomatica a lui Manuc sunt strans legate de istoria Tarii Romanesti din primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Cei trei „muschetari“ muzeografi de la MMB, Ionel Ionita, Elena Marcu si Maria Grigoruta, au descoperit in Colectia de documente a muzeului, inedite documente originale: scrisori, rapoarte, note autografe, ciorne ale acestora sau copii realizate de secretarii lui Manuc sau de el insusi.

Sistematizarea fondului documentar a avut la baza insemnarile rezumative referitoare la continutul acestora, realizate de profesorul H.Dj. Siruni.

Cu prilejul acestei expozitii, a vorbit despre Manuc si Ambasadorul Republicii Armenia la Bucuresti: „Manuc a fost o personalitate insemnata, unul dintre cei mai educati oameni din perioada respectiva.

Activitatea sa nu se limita doar la orasul sau natal, Rusciuk, sau la Bucuresti. Contributia lui Manuc Bei este deosebit de ampla in contextul geo-politic al tarilor dimprejur.

Calitatea sa diplomatica s-a manifestat indeosebi in perioada razboiului otomano-rus. A oferit o adevarata lectie de diplomatie. De origine armeana, si traind in Tara Romaneasca, el si-a pus intreaga avere in slujba intereselor celor doua tari“.

Documentele referitoare la Manuc Bei ca om de afaceri sunt cele legate de comert si camatarie.

Sunt expuse liste de cumparaturi, liste de obiecte achizitionate si costul acestora, recomandari pentru cumpararea unor produse, caiete cu afacerile comerciale facute in unele orase precum Isaccea, Silistra sau Ismail, liste privind aprovizionarea unor regimente si cetati turcesti, scrisori consemnand sume date cu imprumut, scrisori de restituire a unor imprumuturi, liste de debitori, chitante.

Documentele ilustreaza legaturile de afaceri cu negustori din principalele centre sud-dunarene din Turcia, Basarabia, Transilvania, Tara Romaneasca, Moldova, Rusia.

Presedintele Uniunii Armenilor, Varujan Vosganian ne-a spus cateva cuvinte despre trasaturile armenilor.

„Comunitatea armeneasca este cea mai veche comunitate, armenii ajungand in Moldova inca din secolul al X-lea. Al doilea record se refera la faptul ca pe acest teritoriu ei au fost apostoli ai crestinismului. In Ardeal au aparut primele biserici crestine, si in special in Sibiu, in secolul al XI-lea. De asemenea, este singurul teritoriu din Europa in care armenii au construit manastiri“.

Alaturi de multitudinea de documente ce ilustreaza personalitatea lui Manuc Bei, expozitia prezinta numeroase stampe, litografii, harti si planuri continand principalele orase si cetati din dreapta si din stanga Dunarii cu care avea contracte comerciale sau in care a locuit intr-o anumita perioada a vietii, atat el, cat si familia sa.

De asemenea, in expozitia deschisa la Palatul Sutu sunt expuse cele mai reprezentative stampe, gravuri, litografii, continand principalele orase si targuri, lucrari ale unor artisti renumiti in epoca: Bouquet, Lancelot, Thorigny, Doussault, Vale--rio, Raffet, Erminy, Hirtl, Laufberger, Begenau, Cherubini, Bartlett, Ferogio, Bocquin, Klein, Kauffmann, Le Blond, Peeters.

In expozitie se mai gasesc numeroase alte obiecte specifice perioadei in care a trait si si-a desfasurat Manuc activitatea: sigilii si inele sigilare, obiecte de imbracaminte, accesorii vestimentare, arme, piese de arta decorativa si arta plastica, instrumente de cantarit specifice zarafiei (cantare pentru stabilirea greutatii monedelor din argint si din aur care au circulat in perioada in care

si-a desfasurat Manuc Bei activitatea de negustor, instrumente de masurat specifice epocii (coturi).

Un lucru interesant despre Manuc Bei a fost si acela al presupunerii ca armeanul ar fi fost agent secret al Turciei, Rusiei si al Imperiului Habsburgic, si asta pentru ca a fost, pe rand, de partea fiecarei mari puteri.

Un alt lucru interesant despre Manuc este si acela al limbilor straine cunoscute: douasprezece.