„Efectul SIF“ a inceput, incet-incet, sa se stinga, iar Bursa a ramas la fel de anosta si de lipsita de tranzactii cum o stim.

Dupa ce joi a fost atins un maxim istoric la acest capitol, tranzactionandu-se actiuni in valoare de 149 milioane de lei (43 milioane euro), vineri tranzactiile au scazut subit la doar 57 milioane de lei (16,5 milioane euro), iar ieri au revenit la o valoare mai apropiata de normalitate, 26 milioane de lei (7,5 milioane de euro).

Scaderea valorii tranzactiilor era, de altfel, asteptata si de piata. „Pesimismul este de fapt realism“, spune un broker. „Piata romaneasca inca nu a ajuns la nivelul la care sa genereze tranzactii de 40 de milioane de euro pe zi“, adauga el, referindu-se la cresterea conjuncturala de joi a valorii schimburilor.

In prim-plan s-au situat, si de aceasta data, cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), cu tranzactii care au insumat 67,37% din totalul tranzactiilor sedintei.

Valori rezonabile ale schimburilor totale au mai inregistrat BRD - Groupe Societe Generale, Rompetrol Rafinare si Banca Transilvania.

SNP Petrom, care a fost pana acum motorul multor sedinte de tranzactionare, nu a mai reusit sa atraga atenta investitorilor si a generat schimburi care abia au depasit 500.000 de lei. O valoare care este depasita de obicei si de unele societati cotate la Rasdaq.

Noul venit, Flamingo International, a reusit sa devanseze cea mai mare companie cotata la Bursa si sa continue evolutia buna pe care a avut-o de la listare si pana acum.

„Interesul investitorilor ramane destul de ridicat, dovada fiind volumele mari tranzactionate, iar printre cumparatori se afla probabil si nerezidenti. De asemenea, exista si interes speculativ“, spune Valerian Ionescu, de la CA IB Securities.

Toti indicii bursieri au avut evolutii pozitive, remarcandu-se si de data aceasta BET-Fi, indicele SIF-urilor, cu o crestere de doua procente, pana la 33.282,60 puncte, cu 3,38% mai jos decat maximul all-time atins joi.

Ceilalti indici au avut cresteri aproape nesemnificative. BET, indicele celor mai importante 10 companii cotate, a crescut cu 0,04%, pana la 5.750,06 puncte, iar BET-C, indicele tuturor companiilor, mai putin SIF-urile, a crescut cu 0,05%, pana la 3.522,62 puncte.

Indicele ROTX, folosit ca baza pentru derivate tranzactionate la Bursa din Viena, a crescut cu 0,18%, ajungand la 12.243,05 puncte.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti, BET, a crescut in primul rand pe seama aprecierii cu 2,61% a actiunilor Bancii Romane pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale si cu 0,56% a celor ale Bancii Transilvania. Cresterile inregistrate de Antibiotice Iasi, Oltchim si Rulmentul Brasov au contribuit si ele la aprecierea indicelui.

Pe de alta parte, scaderile de pret ale titlurilor Petrom, cu 2,64%, Impact si Turbomecanica au facut ca BET sa ramana la o valoare apropiata de cea la care a terminat si sedinta de vineri.

Cele mai mari cresteri au fost cele ale Amonil, care a atins limita de variatie de 15% si Prodplast, 14,85%. Toate celelalte societati listate au avut variatii mai mici de 10 procente.

Companiile reprezentative pentru BVB au avut cresteri mai moderate, plutonul fiind condus de BRD, urmata de SIF Muntenia, Transilvania, Moldova si Banat-Crisana, intre 2,52% si 1,88%. SIF Oltenia, locul al doilea ca valoare a tranzactiilor, a avut o crestere cu 1,19%, precedata de Oltchim si Flamingo, cu 1,21%.

Scaderile nu au fost atat de mari precum cresterile, cea mai afectata societate din acest punct de vedere fiind Carbid-Fox Tarnaveni, cu un minus de 4,75%, urmata de Vel Pitar, cu 3,7% si UAMT Oradea, cu 3,45%. Companiile importante aflate pe pierdere au fost Alro Slatina, cu -3,23%, SNP Petrom, Impact, cu -1,92%, Sicomed, cu -1,09% si Turbomecanica, cu un minus de 0,55 procente.

Rompetrol Rafinare, una dintre cele mai mari companii de la Bursa, a ramas la aceeasi valoare ca si la finalul sedintei de vineri, 0,1030 lei.

Pe piata Odd lot, pe care se tranzactioneaza pachete mai mici de 500 de actiuni, BRD a avut intaietatea, cu o valoare a tranzactiilor de aproape 60.000 de lei, urmata de SIF-uri si de Petrom.

Ultimul pret la care s-au vandut actiuni BRD pe piata Odd Lot a fost de 11,7 lei, cu 10 bani, sau 0,84%, mai putin decat cel de pe piata Regular, 11,8 lei.

Cu actiunile BRD s-au efectuat si doua tranzactii Deal, tranzactii speciale pentru volume mari de actiuni, in valoare totala de 699.000 de lei, ultimul pret fiind de 11,7 lei.

„A existat un interes ridicat pe SIF-uri si pe banci“, spune Valerian Ionescu. „La Petrom, in schimb, a fost o lipsa totala de interes. BRD va mai avea probabil cateva sedinte bune, venind dupa o perioada lunga de pauza si fiind un titlu proaspat. Pe viitor SIF-urile vor ramane probabil in top, iar BRD se va linisti“ adauga el.