Asociatia Pro Brasov vrea sa puna capat celor 25 de procese in care se lupta cu omul de afaceri Ioan Neculaie pentru 80% dintre actiunile de la Roman.

Dupa aproape un an si jumatate de certuri si o gramada de procese, intre Asociatia Pro Brasov si actionarul principal de la Roman SA, Ioan Neculaie, ar putea sa se faca pace.

Cei care au aprins „pipa pacii” sint membrii asociatiei Pro Brasov, care doresc sa faca pace la uzinele Roman si sa incheie procesele care treneaza si care nu par sa aduca nici o rezolvare.

Oamenii de afaceri din Pro Brasov au deschis 25 de procese impotriva lui Ioan Neculaie, pe care il acuza ca si-a insusit prin frauda cele 80% dintre actiunile de la Pro Roman si ca s-a facut stapin ilegal peste fabrica de autocamioane.

CL si CJ in parcul de la Roman

Acum, apele par sa se linisteasca.

„La Roman, in afara de procese, nu realizam nimic. Dorim sa stingem pe cale amiabila aceste litigii, asa cum dorim sa colaboram cu Consiliul Local al municipiului Brasov, precum si cu Consiliul Judetean Brasov, pe care ii dorim parteneri in administrarea parcului industrial Roman.

Vrem implicarea administratiei locale si judetene nu numai pentru ca asa prevede si legea, ci si pentru ca este in interesul comunitatii; aici, la fostele uzine Roman, parcul industrial trebuie sa functioneze din plin, trebuie sa atraga investitii, forta de munca. Aceasta este menirea unui parc industrial, in fond.

„Sa se termine procesele”

La rindul sau, Ioan Neculaie pare dispus sa se impace cu cei de la Pro Brasov.

„Si eu imi doresc sa se termine procesele, chiar daca numai pentru a scapa de stresul lor. Intre timp, eu imi vad de treaba mea in fabrica, am facut investitii de peste 300 de miliarde de lei, am atras vreo zece firme serioase care au inchiriat spatii si vrem sa realizam investitiile de 1.800 de miliarde de lei din contract”, afirma omul de afaceri.

In ceea ce priveste asocierea cu Consiliul Local si Consiliul Judetean, Ioan Neculaie spune ca de mult timp astepta ca municipalitatea si judetul sa devina partenerii sai.

„Nu cei de la Pro Brasov vor sa ma asociez cu CL si CJ, eu vreau acest lucru. Este important acest lucru. Chiar daca vin cu o suma mica in asociere, o sa fiu de acord si vor primi actiuni in functie de participarea lor. Inca de la infiintarea parcului industrial am propus asocierea cu municipalitatea si judetul, dar pina acum am fost refuzat”, a adaugat Neculaie.

Cum s-a ajuns aici

La sfirsitul lui 2003, pentru administrarea Roman trebuia infiintata o societate comerciala, iar membrii Asociatiei Pro Brasov nu au reusit sa stringa pina la termenul-limita capitalul social care trebuia subscris in societate.

Intrati in criza de timp, au apelat la un imprumut de la Ioan Neculaie, care s-a oferit sa le dea 1,6 miliarde de lei, cerind drept garantii 80% dintre actiunile Roman. A fost incheiat un contract de imprumut intre Asociatie si Ioan Neculaie, ca persoana fizica.

Numai ca oamenii de afaceri nu au trimis banii intr-un cont valabil, iar Neculaie a intrat urgent in posesia actiunilor, inregistrindu-se la Registrul Comertului ca actionar majoritar, conform contractului incheiat intre el si Asociatie.