Este intrebarea care ii macina pe toti ziaristii din lume, dupa ce, pe 5 august, cand s-au implinit 43 de ani de la trecerea in nefiinta a "celei mai sexy femei a secolului XX", ziarul "The Los Angeles Times" a publicat continutul unor discutii dintre Marilyn Monroe si psihiatrul Ralph Greenson, purtate cu cateva zile inainte de deces.

Chiar daca decesul a fost pus pe seama unei supradoze de droguri, cel putin potrivit raportului oficial, publicarea acestor discutii i-a determinat pe specialisti sa considere ca Marilyn Monroe nu avea nici un motiv sa-si puna capat zilelor.

Continutul acestor discutii a fost dezvaluit de John Miner, procurorul care s-a ocupat de ancheta privind decesul lui Marilyn Monroe. In timpul investigatiilor, el l-a intervievat pe psihiatrul Ralph Greenson si a aflat ca exista o caseta pe care actrita i-ar fi facut-o cadou cu cateva zile inainte de deces.

John Miner nu a intrat in posesia acestei casete, insa a primit acceptul din partea doctorului sa o asculte si sa-si noteze anumite aspecte care l-ar fi ajutat sa elucideze misterul mortii lui Marilyn Monroe (Norma Jean Mortensen).

Dupa 43 de ani, John Miner (83 de ani) a dat publicitatii aceste informatii incendiare, declarand ca "nu exista nici un motiv care sa fi dus la o sinucidere. Marilyn avea planuri foarte clare pentru viitor, stiind foarte bine ce vrea. I-a spus profesorului de actorie, Lee Strasberg, ca isi dorea din tot sufletul sa o joace pe Julieta. Mai mult, planuia sa-si concedieze menajera".

Potrivit presei americane, dezvaluirile lui John Miner sunt menite sa-i determine pe actualii procurori din Los Angeles sa redeschida ancheta cu privire la imprejurarile care au dus la decesul actritei. Acum 23 de ani a mai existat o tentativa in acest sens, insa procurorii nu au deschis o ancheta oficiala din "lipsa de probe".

Isi venera corpul

In ciuda faptului ca fusese concediata de studiourile Fox, dupa ce turnase filmul "Something´s Got to Give" (1962) si ca trecuse prin doua divorturi, Marilyn Monroe nu parea foarte afectata, sau cel putin asa reiese din convorbirile intime pe care le-a avut cu doctorul Greenson.

"Am stat goala in fata oglinzii cateva ore, machiata si coafata. Ce am vazut? Sanii au inceput sa se lase putin, talia nu arata rau, fundul este la locul lui, in forma buna, picioarele, genunchii si gleznele si-au pastrat forma, iar coapsele nu s-au marit prea tare.

Am zis, e in regula Marilyn, ai tot ce iti trebuie!", ii spune Marilyn Monroe doctorului, aratandu-i ca, in ciuda faptului ca are 36 de ani, este multumita de imaginea sa.

"Dumnezeu sa te binecuvanteze, doctore!"

In continuare, discutia devine mult mai intima, actrita multumindu-i psihiatrului ca a reusit sa-i rezolve o mare problema sexuala.

"Ce ti-am spus la prima sedinta a fost adevarat. Nu am avut niciodata un orgasm. Tin minte ca mi-ai spus ca orgasmul se intampla cu sprijin mental. Dupa ce am tinut cont de sfaturile tale, mi-am dat seama cat de mult m-ai ajutat. Dumnezeu sa te binecuvanteze, doctore! Sfaturile tale au fost lege pentru mine. Acum, am reusit sa am orgasm. Nu am tipat in viata mea atat de tare ca la primul orgasm.

Esti singura persoana pe care nu am mintit-o vreodata", continua Marilyn.

"Casnicia cu Miller a fost greseala mea"

Caseta cu pricina contine si informatii despre cele trei mariaje esuate. Asa cum se stie, Marilyn Monroe a fost casatorita cu scriitorul Arthur Miller (cinci ani), cu jucatorul de baseball Joe Di Maggio (10 luni) si cu James Dougherty (cinci luni).

Dar iata cum descrie Marilyn primele doua casnicii: "Mariajul cu Miller a fost greseala mea, nu a lui. Nu a fost in stare sa-mi acorde suficienta atentie, caldura si afectiune. Nu este omul potrivit pentru asa ceva. Arthur nu m-a considerat niciodata prea inteligenta. In pat era asa si asa, pentru ca nu era foarte interesat de sex.

Joe D insa o iubeste pe Marilyn Monroe si o va face toata viata. Din pacate, el nu a putut sa stea casatorit cu Marilyn Monroe, actrita faimoasa. E incapatanat si vrea o sotie in stilul italian traditional. Doctore, stii bine ca nu pot fi asa... De fiecare data cand am nevoie, Joe e alaturi de mine. N-as putea sa am un prieten mai bun".

Paradoxal sau nu, ea nu aminteste nici macar in treacat de cea de-a treia casnicie.

JFK - "comandantul suprem"

Pe langa mariajele ratate, Marilyn Monroe a avut o multitudine de relatii, printre barbatii celebri din viata ei numarandu-se John F. Kennedy (fostul presedinte american), Frank Sinatra sau Robert F. Kennedy, fratele fostului presedinte.

In ciuda tuturor zvonurilor si a celebrului moment de la Madison Square Garden, cand Marilyn i-a cantat lui JFK "Happy Birthday, Mr. President", in discutiile sale cu psihiatrul, ea nu dezvaluie detalii despre o eventuala aventura cu fostul presedinte al Statelor Unite, vorbind doar despre relatia cu fratele sau.

"Marilyn Monroe este un soldat. Comandantul suprem este cel mai mare si cel mai puternic om de pe planeta. Soldatul este obligat sa respecte ordinele comandantului. El spune trebuie sa faci asta, iar eu execut. Omul asta va schimba tara noastra", spune Marilyn despre JFK, dupa care trece la Robert F. Kennedy, casatorit in acea perioada.

"Asa cum vezi, el nu are loc in viata mea. Cred ca nu am curajul sa ma lupt cu aceasta situatie si sa ii fac rau. Vreau sa-i spuna altcineva ca relatia noastra s-a incheiat. Am incercat sa vorbesc cu presedintele, sa-l rog sa-i spuna, insa nu am reusit sa-l gasesc.

Cred ca Bobby nu a mai facut sex cu sotia lui de mult timp. De cand o are pe femeia pe care o doresc toti barbatii, moralitatea lui catolica trebuie sa gaseasca o justificare pentru infidelitate. Astfel, dragostea este scuza lui".

Intre Frank Sinatra si Joan Crawford

In continuare, Marilyn vorbeste despre alte doua aventuri: Frank Sinatra si actrita Joan Crawford.

"Frank este un prieten extraordinar pentru mine. Ne iubim reciproc insa nu este o dragoste care sa duca la casnicie. Este mai bine, pentru ca oficializarea relatiei noastre poate sa strice tot".

Cat despre relatia sa cu o femeie, Marilyn nu are nici o retinere: "Am mers in dormitor cu Joan (Crawford). A avut un orgasm gigantic si a tipat ca o descreierata. A doua oara cand ne-am intalnit, Joan a mai vrut o runda. I-am spus in fata ca nu-mi place foarte mult sa fac sex cu o femeie. Dupa acest refuz, Joan a devenit nesuferita".

Iata doar cateva pasaje din discutiile purtate de Marilyn Monroe cu psihiatrul sau, cu cel mult o luna inainte de deces, pasaje care, potrivit specialistilor, ridica din nou intrebarea: "S-a sinucis sau nu Marilyn Monroe?".

Presa americana si cei care au studiat foarte atent viata divei sustin din ce in ce mai mult ideea ca actrita nu a avut nici un motiv de suicid. Raspunsul? Il stie probabil doar Marilyn Monroe...