Divizia A risca sa devina o competitie invizibila dupa ce in ultimii doi ani, doua dintre marile televiziuni comerciale, Antena1 si ProTV, au renuntat la transmiterea meciurilor de fotbal din campionatul intern.

In urma acestei decizii, Telesport a ajuns sa transmita trei dintre cele opt meciuri ale fiecarei etape. Degeaba. Nu le pot vedea decit aproximativ 300.000 de romani.

Restul sint victimele neintelegerilor dintre statie si marii operatori de cablu sau sufera din cauza incetinelii cu care firmele din domeniu se deplaseaza la domiciliul fiecarui client pentru a monta aparatura necesara receptionarii semnalului Telesport.

De ce nu este Telesport in grila marilor operatori?

Inca de la aparitia postului, marii operatori Astral, UPC si RCS au refuzat sa-l preia din considerente pur comerciale. Postul se afla in concurenta directa cu TV Sport, statie care are printre actionari cele 3 mari firme de cablu.

In urma cu citeva luni, Telesport a devenit un program ce se distribuie in sistem pay-tv, adica pentru receptionarea sa, firma de cablu trebuie sa plateasca statiei un tarif pe care ulterior il recupereaza de la abonat.

Acord cu Astral, tratative cu UPC si RCS

In acest moment, Telesport are un acord de retransmitere cu Astral, dar conform directorului general al postului, Horatiu Nicolau, "firma se misca greu in a rezolva solicitarile clientilor. Este un lucru pe care nu-l pot eu controla. Astral trebuie sa monteze aparatura necesara receptionarii Telesport si se pare ca acest lucru dureaza destul de mult".

Nicolau sustine ca "in cursul acestei saptamini voi discuta cu cei de la UPC pentru a semna un acord de preluare a programelor noastre pentru ca ei sint operatorul major dintr-o serie de localitati importante precum Timisoara, Cluj, Bacau sau Ploiesti. Din pacate, sint convins ca se va intimpla la fel ca si cu Astral, adica oamenii vor avea de asteptat pina li se vor monta decodoarele".

Tratativele cu celalalt mare operator de cablu, RCS, sint insa mult mai dificile. "Vineri am avut o discutie preliminara cu ei si pentru moment exista doar posibilitatea sa semnez un acord de retransmitere prin platforma lor DTH (Direct-To-Home), Digi TV.

UPC invoca probleme tehnice, Astral nu comenteaza

Andreea Nastase, PR Manager al UPC, a confirmat ieri tratativele pentru preluarea Telesport, dar sustine ca "la momentul actual, pentru a introduce un nou program in grila trebuie sa renuntam la unul vechi din cauza unor probleme tehnice. Telesport este un post de nisa, iar noi trebuie sa oferim posturi care sa acopere gusturile majoritatii clientilor, de-asta nu a fost introdus pina acum".

Conducerea companiei Astral nu a dorit sa comenteze declaratia lui Horatiu Nicolau conform careia abonatii companiei care doresc postul Telesport in grila de programe se lovesc de incetineala cu care operatorul monteaza aparatura necesara receptionarii.

Dragomir: "Totul se rezolva in timp"

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, nu s-a aratat ieri ingrijorat nici de scaderea interesului fata de Divizia A si nici de faptul ca marea majoritate a microbistilor nu au acces la 3 dintre meciurile transmise in fiecare etapa: "Oamenii vor trebui sa-si cumpere ce este de cumparat pentru a vedea Telesport si nu vor mai fi probleme. Asa e la inceput, asa a fost si in Italia sau Franta.

Totul cere timp".

Ce se intimpla in alte parti?

Sistemul pay-tv este puternic inradacinat in toate tarile dezvoltate ale lumii. Astfel, sint statii care emit contra cost si care ofera exclusiv programe sportive, filme pentru publicul larg sau pentru adulti etc.

In Italia, Sky Sport ofera meciurile din Il Calcio, iar in Germania, Premiere TV are drepturile pentru Bundesliga. Abonamentele pot depasi o mie de euro anual, in functie de pachetul de meciuri ales.

In Romania, canalul HBO emite in acest sistem de 9 ani, dar are mari probleme cu pirateria, multi dintre romani preferind sa utilizeze decodoare artizanale pentru a viziona acest program.

Nicolau sustine insa ca "piata este de-ajuns de matura, iar romanii vor plati 50.000 de lei pentru a viziona jocuri in direct din Divizia A sau din campionatele puternice ale Europei".

Divizia A pierde din telespectatori

Refuzul Antenei 1 de a mai transmite meciurile din campionatul intern a dus la scaderea audientei Diviziei A.

Ca romanii sint dependenti de fotbal e un lucru stiut. Dovada si faptul ca primele locuri in topul audientelor all-time a programelor TV din Romania sint ocupate de transmisiunile meciurilor de fotbal, iar Divizia A nu face exceptie de la aceasta regula.

Prin renuntarea la a mai transmite partidele din campionatul intern, Antena 1 a schimbat semnificativ numarul telespectatorilor Diviziei A. Daca prima etapa a sezonului trecut a fost urmarita de 2,6 milioane de romani din mediul urban, la prima runda din acest sezon au privit doar 1,9 milioane.

Calculul nu ia in seama si audienta postului Telesport, care a transmis trei meciuri din debutul campionatului, deoarece acesta nu este monitorizat din punctul de vedere al audientei, iar numarul de romani ce au acces la el este, ca si in urma cu un an, foarte mic, maximum 300.000 dintr-un total de 19 milioane.