Asteptata cu sufletul la gura, aterizarea navetei spatiale americane Discovery, la Cape Canaveral din Florida, a fost amanata de doua ori, din cauza vremii nefavorabile.

O data cu doua ore, apoi cu alte 24. Revenirea pe Pamant ar urma sa aiba loc astazi, la ora 9.08 GMT (12.08 ora Romaniei). In cazul in care ploaia si fulgerele vor persista, naveta ar putea ateriza in California sau in New Mexico.

Conditiile meteo nefavorabile, care au inclus ieri ploaie torentiala, fulgere si plafon de nori la mica altitudine, l-au convins pe directorul de zbor Leroy Cain sa amane aterizarea.

Purtatorul de cuvant al NASA, George Diller, a iesit in fata presei si a anuntat acest lucru, precizand ca agentia nu a dorit sa-si asume riscuri inutile.

El a adaugat ca cei sapte membri ai echipajului au aflat ca trebuie sa ramana pe orbita Pamantului inca 24 de ore, urmand sa aterizeze astazi. Atunci cand au primit vestea neplacuta, astronautii asteptau comanda de revenire.

Initial, centrul de control de la Houston, Texas, le-a spus sa mai inconjoare o data Pamantul, dar s-au pierdut doua "ferestre" de aterizare la Centrul Spatial Kennedy al NASA. Urmatoarea posibilitate de reintrare in atmosfera terestra a fost programata pentru astazi, iar locul revenirii urmeaza sa fie stabilit in functie de conditiile meteorologice.

Incredere

NASA a declarat ca Discovery va rezista la caldura asociata reintrarii in atmosfera terestra, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat cu naveta Columbia in anul 2003, care a luat foc si s-a dezintegrat, provocand moartea celor sapte membri ai echipajului.

Sambata, Discovery s-a desprins de Statia Orbitala Internationala, la care a fost acostata. Comandantul navetei, Eileen Collins, a declarat sambata ca "Discovery e in mare forma. In aceasta dimineata am verificat sistemele de zbor. Totul a fost verificat in amanunt. Sunt foarte increzatoare in legatura cu aterizarea.

Sigur, ne facem ganduri din cauza Columbiei, dar vom fi foarte concentrati asupra a ceea ce trebuie sa facem in mod practic".

Si directorul de zbor LeRoy Cain a spus: "Trebuie sa privim inainte, nu in urma". Lansarea a fost amanata o data din cauza unor defectiuni la rezervoarele de combustibil.

Reparatii suficiente

Dupa lansarea de acum 13 zile, au fost descoperite unele stricaciuni la invelisul termic al navetei, similare celor care au produs explozia navetei Columbia la reintrarea in atmosfera terestra. Doi astronauti au iesit in spatiu si au facut reparatiile, conform instructiunilor primite de la NASA.

Agentia Spatiala Americana nu a mai considerat insa necesar sa aiba loc si un al doilea set de reparatii, desi s-a constatat ca una din placile izolatoare de pe burta navetei s-a ridicat partial - provocand ingrijorarea ca o parte din ea s-ar putea rupe in timpul intrarii in atmosfera terestra si ar putea lovi naveta.