Razboiul dintre Geoana si Nastase, concretizat duminica prin cele doua interviuri pline de invinuiri reciproce, i-a speriat pe liderii PSD (aceia care nu se afla in vacanta si citesc ziarele).

Reuniti ieri intr-o sedinta "de vacanta" a Biroului Permanent al partidului, prezidata de Ilie Sarbu, pesedistii au cazut de acord ca e "musai" sa-i impace pe cei doi, constienti fiind de faptul ca "vor continua sa se injure prin ziare si vor face rau partidului".

Astfel, s-a stabilit ca saptamana viitoare, dupa ce se va fi intors si Mircea Geoana din strainatate, Biroul Permanent al PSD "va analiza, conform statutului, repartizarea atributiilor pentru presedinte si pentru presedintele executiv". Numai ca statutul PSD, in forma adoptata de Congresul din aprilie, ii rezerva lui Nastase o surpriza neplacuta...

Prietenii lui Nastase ies si ei la atac

"Statutul partidului reglementeaza care sunt raporturile intre functii. Asa-zisul conflict intre Mircea Geoana si Adrian Nastase trebuie dedramatizat pentru ca el se supraexpune conflictelor din cadrul Aliantei PNL-PD si dintre presedinte si premier", a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent, secretarul executiv al PSD, Dan Mihalache.

Acesta a spus ca Nastase si Geoana "pot avea opinii diferite" - "este o dezbatere normala intr-un partid democratic". "PSD nu este PCR", a precizat Mihalache, care insa a tinut sa-i ia apararea lui Adrian Nastase, spunand ca "nu s-a expus prea mult in presa", asa cum crede Mircea Geoana.

Geoana le face pe toate

Conform statutului PSD, presedintele partidului, adica Mircea Geoana, "coordoneaza activitatea generala a partidului, conduce Comitetul Executiv si Biroul Permanent, reprezinta partidul in relatiile cu organizatiile locale si organele de conducere ale acestora, cu autoritatile publice centrale si locale, precum si cu alte partide si organizatii din tara si din strainatate".

Cat se poate de clar, Geoana le face pe toate. In schimb, Nastase nu are mare lucru de facut in calitatea sa de presedinte executiv.

Presedintele executiv este doar "inlocuitor"

Potrivit aceluiasi statut, presedintele executiv "este presedintele Biroului Coordonator al Departamentelor partidului pe domenii de activitate economica si sociala".

Deci Nastase este seful departamentelor partidului, prea putin pentru pretentiile sale. Insa acelasi statut ii lasa acestuia o speranta.

"Presedintele executiv este inlocuitorul presedintelui in lipsa acestuia." Cu alte cuvinte, Nastase poate fi seful PSD doar daca i se intampla ceva lui Mircea Geoana si acesta nu isi mai poate indeplini atributiile.