Euro pica, exportatorii ofteaza. De pe urma intaririi leului profita importatorii, care isi vand mai usor marfa, dar si cei care investesc in tehnologie de import.

Cursul leu-euro a ajuns la nivelul celui de la sfarsitul anului 2002, un euro valorand acum putin peste 34.000 de lei. De atunci, insa, inflatia a erodat leul cu aproape 35%.

Aceasta inseamna ca pentru a investi in Romania, companiile straine trebuie sa vina de acasa cu mai multa valuta. Cu toate acestea, ele nu inceteaza sa aduca bani in tara contribuind in continuare la alimentarea unei oferte mai mari decat cererea interna, fapt ce duce astfel la scaderea monedei europene.

Pe de alta parte, importurile sunt mai ieftine. Faptul a fost cel mai bine relevat de vanzarile de autoturisme, care au crescut exponential. Au devenit mai accesibile nu numai importurile pentru consum, ci si cele de tehnologie.

Cei care beneficiaza cel mai mult de aceste ieftiniri sunt intreprinzatorii romani care lucreaza pentru piata romaneasca si au venituri in lei, cu precadere micii intreprinzatori.

Ei au astfel oportunitatea de a investi in retehnologizare, platind mai putin decat pana acum. Intreprinzatorii nu sunt chiar asa de incantati de deprecierea euro.

Daca, pentru exportatori, euro a suferit o prabusire, micii intreprinzatori nu cred ca intarirea leului a fost seminificativa.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania recunoaste faptul ca diminuarea cursului euro are o influenta pozitiva asupra importurilor pentru investitii.

Pe de alta parte, Nicolescu considera ca efectul benefic al ieftinirii investitiilor este diminuat de faptul ca in Romania creditele sunt inca scumpe, dobanzile fiind de 2,5 ori mai mari decat cele occidentale. Un pas inainte totusi fata de perioada in care acestea erau de patru ori mai costisitoare.

La acesti factori care diminueaza avantajele aduse de ieftinirea importurilor de tehnologie s-ar mai adauga si scumpirea utilitatilor.