Prima editie a Festivalului International de Film "Marea Neagra" se desfasoara intre 10 si 14 august la Constanta si Mamaia.

Cel mai recent film al regizorului de origine romana Radu Mihaileanu, "Va, vis et deviens", care a obtinut anul acesta premiul publicului la sectiunea Panorama a Festivalului de la Berlin, este pelicula care va deschide festivalul de pe litoral.

Noul festival de film va include o sectiune "Europa", cu filme nominalizate sau premiate in decembrie 2004 de Academia Europeana de Film. Publicul va putea vedea filmele in aer liber, la Casino Mamaia.

Printre acestea: "El Septimo dia", in regia lui Carlos Saura, "Code 46" - Michael Winterbottom, "Brodeuses" - Eleonore Faucher, "Les Choristes" - Christophe Barratier, "Love in Thoughts"- Achim von Borries, "Ladies in Lavender" - Charles Dance.

Competitia oficiala cuprinde doua sectiuni: una de lung-metraj fictiune, alta de documentar si scurt-metraj. Competitia se va desfasura la Constanta.

Nu vor lipsi din competitia oficiala filmele romanesti, precum documentarele "Asta e" de Thomas Ciulei si "Decreteii" de Florin Iepan, scurt-metrajele "Canton" de Constantin Popescu si "Challenge Day" de Napoleon Helmis si lung-metrajul de debut al Ruxandrei Zenide, "Ryna".