INTEGRARE. Independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei raman in continuare cele mai sensibile puncte in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat ieri ministrul integrarii europene, Ene Dinga . „Comisia Europeana (CE) asteapta in continuare cazuri de mare coruptie, fie ca sunt sau nu din domeniul politic.

Nu este vorba de a finaliza asemenea cazuri, ci de a demonstra in mod convingator ca Romania investigheaza cazuri de mare coruptie si ca aceste investigatii sunt ireversibile”, a mentionat Ene Dinga.

Dinga a apreciat totodata ca este putin probabil ca raportul de monitorizare din toamna al CE sa faca vreo referire la clauza de salvgardare, a carei activare ar determina amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE.

Raportul de monitorizare se va concentra, potrivit ministrului Dinga, pe doua lucruri: contabilizarea progreselor inregistrate de Romania in indeplinirea angajamentelor si recomandarea, pe un ton ferm, in legatura cu necesitatea accelerarii si implementarii reformelor.

O referire expresa la clauza de salvgardare nu se va face decat in raportul de monitorizare din aprilie anul viitor, a apreciat Dinga.