Britanicii cauta tineri romani intre 18 si 27 de ani care sa-i ajute la cresterea copiilor. Americanii vin cu o alta oferta: servitor de cocktail-uri in cazinouri. Englezii dau in jur de 80 de euro pe saptamina, iar americanii pina la 150 de dolari pe seara. Experienta nu este obligatorie in nici un caz.

„Au pair“ in Marea Britanie sau „Cocktail Servers“ in SUA. Pentru prima categorie se cauta tineri intre 18 si 27 de ani, cu studii liceale, dispusi sa petreaca in Marea Britanie intre 8 si 24 de luni, ajutind familiile de englezi sa-si creasca copiii.

Se ofera casa, masa si bani de buzunar (50-60 de lire saptaminal, adica intre 72 si 86 de euro), plus alte beneficii ce difera de la o familie la alta. Tinerii nu vor avea salariu, dar pot sa-si perfectioneze limba engleza si sa se familiarizeze cu modul de viata britanic.

600 de euro, cheltuiala engleza pentru angajat

„Dupa interviul de acceptare, angajatul trebuie sa scoata din buzunar cam 600 de euro ca sa plece in Marea Britanie: 215 euro este taxa de program, 4,6 milioane de lei costa viza, apoi asigurarea medicala si biletul de avion“, spune Mircea Teaca, coordonatorul programelor in cadrul Student Adventure Romania.

Pasii catre obtinerea unui job in regatul britanic sint la indemina oricui: un telefon de inscriere la 021.312.59.77 (78) sau un e-mail la adresa: info@studentadventure.ro. Solicitantul va fi contactat de Student Adventure, reprezentanta in Romania a firmei americano-britanice care deruleaza de mai multi ani in Europa programe „work&travel“ destinate studentilor.

1.500 de dolari, taxa de program american

Pentru destinatia americana sint doriti tineri ceva mai „copti“, intre 21 si 35 de ani, interesati sa lucreze pe o perioada de 6-18 luni. In cazul de fata, Beau Rivage Resort and Casino, din Biloxi, Mississipi, cauta 15 „cocktail servers“ care vor lucra in luxosul cazino american. Cistigul este de 100-150 de dolari pe seara.

Angajatorul va mai plati masa si transportul la si de la locul de munca pina la locuinta angajatului. Tot angajatorul va oferi cazare la un pret preferential – 70 de dolari pe saptamina.

Candidatii acceptati in urma interviului cu angajatorul american vor pleca in SUA la sfirsitul lunii august si vor munci pina la 15 decembrie 2005, urmind sa fie rechemati in februarie 2006, pina in decembrie 2006. Pretul suportat de ei: 2.500 de dolari (include 1.500 de dolari taxa de program, biletul de avion – 700 dolari, taxa de viza si asigurarea medicala).

„Pentru ambele programe nu este obligatorie experienta intr-un loc de munca similar. Aplicantii pot sa prezinte referinte, daca au, insa nu este o conditie eliminatorie“, puncteaza Teaca.