Multi s-au intrebat ce cauta iarba proaspat pusa intre sinele de tramvai. Acum exista o explicatie. Ca sa mai dreaga putin situatia spatiilor verzi in Bucuresti, autoritatile au gasit aceasta metoda inedita. Profitand de modernizarea liniilor de tramvai, s-a considerat ca se pot inlocui copacii defrisati cu fire de iarba plantate "strategic" intre sine.

Pe traseul tramvaiului 35, in sectorul 6, ies in evidenta 15.440 metri patrati de spatiu verde. Gazonul este plantat pe Bd. Timisoara, intre intersectia cu strada Oltului si Bd. Vasile Milea. In realitate, aceste fire de iarba nu au nici un efect asupra calitatii aerului. "Iarba are un rol foarte mic in ceea ce priveste retinerea de noxe.

Arborii sunt cei mai importati din acest punct de vedere", ne-a declarat Stelian Ifrim, sef serviciu Analiza Calitatii Aerului din Primaria Capitalei. Potrivit acestuia, iarba nu este importanta decat in cazul in care ploua, pentru ca pamantul sa nu ajunga pe trotuar.

Cu toate acestea, RATB sustine ca solutia - adoptata in premiera in Bucuresti - reduce nivelul de zgomot generat de tramvaie cu pana la 20 de decibeli. Statisticile Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti (ARPMB) arata ca in fiecare an dispar cateva sute de mii de metri patrati de spatiu verde. inainte de 1989, in Bucuresti existau 34,7 milioane de metri patrati.

Acum, mai sunt doar 17 milioane de metri patrati. Si asta cu toate ca, potrivit normelor in vigoare, pentru un pom taiat trebuie plantati alti patru sau 40 de metri liniari de gard viu. Asa se explica de ce suprafata de spatiu verde care revine fiecarui bucurestean a ajuns la 2,5 metri patrati, in timp ce in tarile occidentale se vorbeste de peste 12 metri patrati pe cap de locuitor.

Conform statisticilor ARPMB, Sectorul 1 se putea lauda inainte de 1989 cu cea mai mare suprafata verde. Pana in 1995, aceasta a scazut dramatic, de la 7,4 milioane de metri patrati pana la 2,7 milioane de metri patrati.

In sectorul 3 al Capitalei, in 2004 a existat, de asemenea, o crestere a numarului de spatii verzi pana la 4,4 milioane de metri patrati, insa mai este mult de lucru pana sa se ajunga la situatia de dinainte de 1989, cand existau 6,5 milioane de metri patrati. In sectorul 4 exista 2,8 milioane de metri patrati de spatiu verde, suprafata ce s-a mentinut constanta timp de patru ani.

In sectoarele 2, 5 si 6 se inregistreaza, in schimb, un declin continuu. Situatia cea mai grava se poate observa in sectorul condus de Marian Vanghelie. Anul 1989 a prins sectorul cu 5,5 milioane de metri patrati de spatiu verde, insa in 2004 mai existau in aceasta zona a Capitalei doar 487 mii de metri patrati. Mai concret, asta inseamna o diminuare cu peste 90 la suta.

Nici nu este de mirare atat timp cat dispar pomi si apar benzinarii. Desi ziarul Adevarul a semnalat de mai bine de doua luni de zile cazul unei statii realizate in cartierul Cotroceni, pentru care a fost distrus un parc, nici pana in ziua de astazi autoritatile nu s-au sinchisit sa ia vreo masura.

Georgiana BACIU , Valentin POPESCU