Actiunile celui mai important motor de cautare din China, Baidu.com, au crescut de peste patru ori la lansarea pe bursa americana. Este cel mai spectaculos debut al unei companii straine din istorie, depasind chiar si succesul inregistrat de Google anul trecut.

Succesul companiei cu sediul la Beijing contrasteaza puternic cu perioada de inceput a Internetului, cand actiunile companiilor tehnologice pierdeau de obicei din valoare in prima zi de tranzactionare.

Lansarea la bursa a actiunilor Baidu.com a atras un interes urias la nivel mondial, compania fiind considerata varianta chineza a companiei Google, bine plasata pentru a servi statul cu cea mai numeroasa populatie din lume.

PESTE ASTEPTARI. Chiar si analistii care se asteptau la un debut favorabil au fost uimiti cand Baidu.com si-a imbunatatit de patru ori pretul ofertei publice initiale de 27 de dolari pentru o actiune, in cadrul primei listari la bursa a unei companii chineze din domeniul Internetului.

"Este uimitor. Ar putea fi un entuziasm exagerat, ar putea fi modelul Google, dar in mod evident sunt multi investitori speculativi care considera ca ar putea fi un Google Asiatic", a declarat Sal Morreale, de la Cantor Fitzgerald.

Actiunile Baidu.com au crescut cu 450%, la 151,21 dolari pe unitate, in cursul tranzactiilor de vineri de la bursa americana Nasdaq, pentru a incheia ziua la 122,54 de dolari, cu 354% peste pretul initial. Este cel mai mare avans obtinut intr-o singura zi de o companie straina listata la Bursa Americana de Valori Mobiliare.