Majorarea TVA ramane cea mai potrivita masura pentru obtinerea unor venituri bugetare mai mari incepand de anul viitor, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.

El considera ca dupa ce introducerea cotei unice s-a dovedit o masura corecta si da rezultate, majorarea TVA ramane cea mai buna varianta, poate singura. Potrivit estimarilor, incasarile la bugetul de stat au crescut cu 20 de procente, in ultimele sase luni.

Potrivit estimarilor, majorarea TVA cu trei puncte, de la 19% la 22%, ar aduce un plus la bugetul de stat de aproximativ 35.000 de miliarde lei, echivalentul a unui miliard de euro. Totodata, o TVA mai mare va avea ca rezultat temperarea consumului intern.

Eventuala majorare a TVA a starnit in ultimul timp reactii adverse atat din partea clasei politice cat si a oamenilor de afaceri. Masura a sprijinita de presedintele Traian Basescu in schimbul reducerii contributiilor la asigurarile de sanatate.

Premierul Tariceanu a declarat, recent, ca ridicarea cotei TVA nu este un scop in sine, ci trebuie analizata in raport cu obligatiile asumate de Romania in procesul de integrare europeana.

Potrivit lui Popescu, BNR este de acord cu aplicarea unei cote mai mari la TVA incepand de de anul viitor.